TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

En iyi için çalışıyorlar

Türk Kadınlar Birliği Güzelbahçe Şubesi Başkanı Hatice Güldeniz Tokat, sağlık, eğitim, eşitlik ve siyasi yaşamda kadınların her zaman yanlarında olduklarını belirterek, en iyi için mücadele ettiklerini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2018 06:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
En iyi için çalışıyorlar

NİLGÜN TAZE

2010 yılında Hatice Güldeniz Tokat’ın başkanlığında kurulan Türk Kadınlar Birliği Güzelbahçe Şubesi, Türk Kadınlar Birliği Genel Merkezi ile aynı paralellikte çalışmalar içinde olup, Atatürk’ün öngördüğü çağdaş kadına yönelik, eğitim, örgütlülük ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi konusunda etkin çalışmalarda bulunuyor. Kadına yönelik çalışmalarının başında bilinç düzeyinin yükseltilmesi, eğitim ve farkındalık çalışmaları gelmekle birlikte şube aynı zamanda başta şiddet gören kadınlara danışmanlık hizmetleri vererek gizlilik politikası çerçevesinde çalışmalarını sürdürüyor. Türk Kadınlar Birliği Güzelbahçe Şube Başkanı Hatice Güldeniz Tokat, Türk Kadınlar Birliğinin 7 Şubat 1924 tarihinde kurulduğunu ve o günden bugüne kadınları kötüye razı olmayacak bir bilinç düzeyine taşımaya çalıştıklarını belirterek, “Kurucular arasında, Nezihe Muhittin, Latife Bekir Çeyrekbaşı ve Sabiha Zekeriye Sertel de bulunmaktadır. Şükufe Nihal aktif üyelerden birisidir. Derneğin Atatürk’ün eşi Latife Hanım’dan da büyük destek aldığı bilinmektedir. Kuruluş amacı, kadının siyasal haklarını elde etmesi ve sosyal yaşama eşit olarak katılmasının sağlanması idi. İlk Genel Başkan Nezihe Muhiddin’in ‘Biz Türk kadınları toplumsal ve siyasal yaşamda hak ettiğimiz yeri almalıyız. Önce Türk kadınlarını bilinçlendirmeli ve eğitmeliyiz. Onlara daha fazla şey istemelerini ve bunlara nasıl ulaşacaklarını anlatmalıyız. Amacımız Türkiye’de kadın ve erkeğin toplumsal, ekonomik ve siyasal eşitliğidir’ sözleri amacımızı ve mücadelemizi en iyi şekilde anlatmaktadır” dedi.

GÜZELBAHÇE ŞUBESİ

Türk Kadınlar Birliğinin halen ‘Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi’ ile Sivil Toplum Yürütme Kuruluna ev sahipliği yapmakta ve sekreteryasını sürdürmekte olduğunu ifade eden Tokat, “Birlik ayrıca Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Koordinasyonu yürütme kurulundaki görevini de 2 dönemdir sürdürmektedir. Türk Kadınlar Birliği, 1996 yılından beri de Av. Sema Kendirci’nin Genel Başkanlığında faaliyetlerini yürütüyor. Türk Kadınlar Birliği Güzelbahçe Şubesi ise 2010 yılında tarafımca kuruldu. Güzelbahçe şubemiz genel merkezle aynı paralellikte çalışmalar içinde olup, Atatürk’ün öngördüğü çağdaş kadına yönelik eğitim, örgütlülük ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi konusunda etkin çalışmalar sergileme çabası içinde yer alıyor” diye konuştu.

KADIN GÖZÜYLE

Tokat, kurucu üyeler Av. Senem Demirel ve Selen Tokat tarafından Güzelbahçe’de ve diğer ilçelerdeki kadınlara ‘ farklı kültürdeki kadınlara toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddetsizlik ve haklarımız’ konulu seminerler verildiğini açıkladı. Aynı zamanda yasal işlemler için yüz yüze görüşme, e-mail, mesaj veya telefon aracılığı ile ihtiyacı olan kadınlara danışmanlık verildiğini ifade eden Tokat, “Danışmanlık hizmetleri gizlilik içinde gerçekleştirilmektedir. İzmir Büyük Şehir Belediyesinin ‘Kadın Gözüyle Hayatı Konuşalım’ projesinde İzmir’in çeşitli ilçelerinde kadın haklarının hukuksal boyutu anlatılmıştır. Güzelbahçe Belediyesi ve Güzelbahçe Kadın Meclisi ile işbirliği içinde belediyenin görevlendirdiği eğitmenle ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Şiddetsizlik’ seminerleri farklı mahallelerde verilmektedir” dedi.

SAĞLIK TARAMALARI

Oluşturdukları ‘Kadın Kitaplığı’ ile kadınlar arası paylaşım, bilgi aktarımı, kitap okuma alışkanlığı kazandırılarak bilgi düzeyinin yükseltildiğini açıklayan Tokat, “Üyelerimizle kitabını toplu olarak okuduğumuz yazarlar ile zaman zaman söyleşi ve imza günleri düzenledik. Çalışmalarımız içinde sağlık önemli yer tutuyor. Eşrefpaşa Hastanesi ve Ege Kadın Buluşmaları Platformu ile birlikte ‘Kadın Sağlığı ve Hijyen’ seminerleri farklı mahallelerimizde verilmektedir. Her yıl Güzelbahçe Toplum Sağlığı Merkezi ya da alnında uzman kişilerle ‘Meme ve Rahim ağzı Kanseri’ farkındalık seminerleri verilmiş kadınlar sağlık taramasına yönlendirilmiştir. Türk Kadınlar Birliği Güzelbahçe Şubesi’nin çalışmaları içinde çocuklarla ilgili çalışmalar da önemli yer tutmaktadır” ifadelerini kullandı.

ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI

İzmir Barosu ve Ege Kadın Buluşmaları Platformu ile birlikte ‘Çocuk İhmal ve İstismarı’ konulu panel gerçekleştirildiğini açıklayan Tokat, “Çocuklara okullar, semt evleri ve ev ziyaretleri aracılığı ile okuma kitapları, oyuncak, kırtasiye gibi destekler verilmeye çalışılmaktadır. Güzelbahçe’deki ortaokullar ile ‘Atatürk’ü Gördüm’ projesi gerçekleştirilmiştir. Bu proje doğrultusunda öğrencilere “Büyük Atatürk’ten Küçük Öyküler’’ kitapları hediye edilmiş, 10 Kasım’da kompozisyon yarışması ile proje sonlandırılmıştır. Bu proje her yıl aynı başlık altında farklı kitaplarla tekrarlanacaktır. Birliğimiz bunların dışında yardım çalışmaları, kadının el emeğinin değerlendirilmesine yönelik çalışmalar ve kadınların iş hayatına yönlendirme ile ilgili çalışmaları da gerçekleştirmektedir” şeklinde konuştu.

HER ALANDA KADIN

Bütün geçekleştirilen çalışmaların temel amacının kadının kendi değerini fark etmesi, toplumda hak ettiği yere sahip olması olduğunu ifade eden Tokat, “Artık çalışma hayatının her alanında, karar mekanizmalarında ve siyasette kadının artarak yer alabildiğini görüyoruz. Tüm bunlar bu gün gerçekleştirdiğimiz ve yarın gerçekleştireceğimiz çalışmaların temelini oluşturmaktadır. Aynı amaç ve hedefler doğrultusunda artarak çalışmalarımız devam edecektir. Türk Kadınlar Birliği Güzelbahçe Şubesi aynı zamanda işbirliği içinde çalışmalar yapmanın önemine inanmaktadır. Tülay Aktaş Güç Birliğine ve İzmir Kadın Kuruluşlarına üye olmakla birlikte İzmir Kadın Kuruluşlarının dönem yönetiminde de yer almaktadır” açıklamasını yaptı.

FESİH KARARI

Türk Kadınlar Birliğinin bugüne kadar gösterdiği gayret ve çalışmalar sonucunda 1926 yılında kabul edilen Medeni Yasa ile kadının toplum içinde kimliğini elde edebildiğini açıklayan Tokat şu ifadeleri kullandı: “1930 yılında kadınlarımız belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını yasayla kazandı. Birlik aynı yıl 11 Nisan’da İstanbul’da büyük katılımlı bir miting düzenledi. 1933 yılında kadınların, köy ihtiyar heyetlerine seçme ve seçilebilme, 1934 yılında ise, TBMM’ye girebilme haklarını elde etmeleri üzerine 7 Aralık 1934 günü Kadınlar Birliği ikinci büyük kadın mitingini düzenledi. Birlik, 1935 yılında Cumhuriyetin ilk uluslararası Dünya Kadınlar Birliği toplantısına da ev sahipliği de yapmıştır. 1935 yılında yapılan 5. dönem milletvekili seçimlerinde meclise 18 kadın milletvekili girmiş ve Türk Kadınlar Birliği de amaçlarını gerçekleştirdikleri düşüncesiyle, dernek için fesih kararı almışlardır.”

KAMU YARARINA ÇALIŞAN DERNEK

1949 yılında hakların kazanılması kadar korunması ve geliştirilip, genişletilmesinin de gerekliliği karşısında derneğin yeniden kurulduğunu açıklayan Tokat, “Bu dönemde kurucuların başında Mevhibe İnönü, Latife Bekir Çeyrekbaşı, Makbule Dıblan, Mebrure Aksoley, Kamile Erim, Neriman Sirer, Aliye Beyazıt, Lamia Refik Fenmen, Dr. Mediha Eldem ve Necile Bilen’in öncülük yaptığını görüyoruz. Türk Kadınlar Birliği 1954 yılında da Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Kamu Yararına Çalışan Dernek’ statüsünü kazanmıştır. Dernek, 60’lı ve 70’li yıllarda ise ülkemizin kadın potansiyeline büyük bir ivme kazandırmış, yönlendirme ve geliştirme açısından önder rol oynamıştır” açıklamasını yaptı.

KADINLAR SİYASETTE

Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin oluşabilmesi için mücadele verdiği siyasal yaşama aktif olarak katılımı getiren yasadan en çok yararlanan tek Sivil Toplum Kuruluşu’nun Türk Kadınlar Birliği olduğunu açıklayan Tokat, “Altmışlı yıllarda ilk kez cumhurbaşkanlığı kontenjanından Zerrin Tüzün ve Übeyde Belli’nin parlamentoya senatör olarak gönderilmesi sağlanmıştır. Daha sonra ilk kadın belediye başkanları Müfide İlhan, Leyla Atakan, Lale Müldür ve Çağlayan Ege dernek mensuplarından seçilmişlerdir. Derneğimiz ayrıca gerek genel başkanlarından gerekse aktif üyelerinden olup aşağıdaki isimleri bulunan mensuplarından 12 kadın milletvekilini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne göndermiş olmaktan gurur duymaktadır” şeklinde konuştu.

TOPLUM MERKEZLERİ

Türkiye’de ilk kez uygulaması başlatılan ‘Toplum Merkezleri’ ile Türk Kadınlar Birliğinin hedef kitle olan kadın eğitimi ve örgütlenmesine yerel yönetimleri ve devleti de katmayı başardığını açıklayan Tokat, “Diğer sivil toplum örgütleriyle işbirliğine önderlik eden derneğimiz, nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız için yasalarda bulunan kadın-erkek eşitliğine aykırı hükümlerin ortadan kaldırılmasına özel önem vermektedir. Bu konuda 1996 yılında başlatıp halen sürdürdüğü ‘Yasalar Önünde Tam Eşitlik’ kampanyası çerçevesinde Medeni Yasanın ve Ceza Yasasının değiştirilmesi başarısına imza atmış ve kadına yönelik şiddetle mücadelede çok önemli bir yasa olan 4320 sayılı yasanın yazımında ve hayata geçmesinde yer almıştır” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Tokat, birliğin daha sonra kadına yönelik şiddetle mücadelenin en önemli uluslararası güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi çalışmalarına katıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “2012 yılında, 6284 sayılı Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Ailenin Korunmasına dair yasanın aktif katılımcısı olduk. Halen başta siyasi partiler ve seçim yasaları olmak üzere çeşitli yasa tasarılarının hazırlanmasına fiilen katkıda bulunmakta ve bu tasarıların yasalaşması için kamuoyu desteğini kazanmaya çalışmaktayız.

Bu arada derneğimizin hedeflerine çok yakın bir anlayışla Semra Sezer’in önderliğinde başlatılan ‘Ulusal Eğitime Destek Kampanyası’na yurdun üzerindeki tüm şubeleri ile katılan Türk Kadınlar Birliği bu kampanyayı okuma yazma bilmeyen tek kişi kalmayıncaya kadar da sürdürme azmi ve çabası içindedir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.