TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ege’den yerli ilaç sanayiine destek

İlaç ithalatı 10 milyon doları bulan Türkiye’de, çokuluslu şirketlerin ilaç araştırma talebi her geçen gün artıyor

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2017 07:10
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ege’den yerli ilaç sanayiine destek

İlaçta dışa bağımlılığın azaltılması için yerli ilaç sanayinin geliştirilmesinin çok önemli olduğunu belirten Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi (ARGEFAR) Müdür Yardımcısı Prof.Dr. Sibel Göksel, özellikle çok uluslu şirketlerin ilaç araştırma taleplerinin karşılanmasında ARGEFAR’ın önemli çalışmalara imza attığını söyledi. FAZ 1 klinik araştırmalar kapsamına giren ilaç adayı molekülün insanlarda ilk kullanım aşaması çalışmalarının ancak Sağlık Bakanlığı onaylı, ruhsatlı merkezlerde yapılabildiğini hatırlatan Prof.Dr. Göskel, “Bugüne kadar sağlıklı gönüllülerde 3 adet, hastalarda bir adet Faz 1 çalışmayı tamamlamış bulunuyoruz” açıklamasında bulundu. Göksel, geniş akademik kadrosu, sağlık bilimlerindeki yoğun bilgi birikimi, hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan çalışmalar için oluşturulmuş etik kurulları ve multi-disipliner laboratuvar olanakları ile Ege Üniversitesinin Türkiye’de bu çalışmaları gerçekleştirecek sayılı merkezlerden biri olduğunu söyledi.

ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
Piyasada “muadil ilaç” adı ile bilinen “jenerik ilaç” çalışmalarının da ARGEFAR çalışmaları içinde yer aldığını belirten Prof.Dr. Sibel Göksel, “Bu çalışmalarda muadil olarak üretilen yeni ilacın uygulandığı bölgeden kana geçiş oranı (biyoyararlanım), orijinal ilacın kana geçiş oranıyla karşılaştırılır ve biyoyararlanımların birbirine belli oranlarda denk olması istenir. ARGEFAR Biyoeşdeğerlik Kliniği’nde bugüne kadar 65 adet biyoyararlanım/biyoeşdeğerlik çalışması tamamlanmıştır” bilgisini paylaştı.

DESTEĞE İHTİYAÇ VAR

Tüm ilaç araştırmalarının insanlar üzerinde gerçekleştirilen aşamaları için gönüllülere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Prof.Dr. Göksel, ARGEFAR’ın gönüllü havuzunda 18-55 yaş arası 3 bin gönüllü bulunduğunu ancak ilaç araştırmalarında gönüllülük kültürünün daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Hastaların, hastalıklarının tedavisinde henüz ruhsatlandırılmamış ilacı kullanma ve potansiyel yarar sağlama konusunda oldukça istekli olduğun belirten Göksel, “ARGEFAR, Faz 1 araştırmalar ve biyoeşdeğerlik-biyoyararlanım araştırmalarına katılma konusunda sağlıklı bireyleri gönüllülüğe davet aşamasında da önemli bir misyonu üstlenmiş durumda. Gelecek günlerde ilaç araştırmalarında gönüllü olma temasını işleyen eğitim toplantıları yapmayı planlıyoruz” dedi. (Ege Ajans)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.