TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Edebiyata ‘Mühür’ vurdular

TÜYAP 22. İzmir Kitap Fuarı’na Mühür Yayınevi damgasını vurdu

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2017 06:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Edebiyata ‘Mühür’ vurdular

ONURHAN ALPAGUT

TÜYAP 22. İzmir Kitap Fuarı’na İzmirlilerin yoğun ilgisi sürüyor. Yayınevleri, yazarlar ve okurlar arasında köprü kuran fuarda en çok ilgi gören stantlardan bir tanesi de Mühür Yayınevi’ne ait stant. İzmirli okurların yoğun ilgisinden memnun olduğunu dile getiren Mühür Yayınevi Genel Yayın Danışmanı Mustafa Fırat, “Şu an ilgi olmakla beraber hafta içi olmasından dolayı ziyaretçi sayısında biraz azalma var. İzmir’in farkı büyük” dedi.

UZUN SOLUKLU BİR YOLCULUK

İlk eserlerini 1996 senesinde vermeye başladığını söyleyen Mühür Yayınevi Genel Yayın Danışmanı Mustafa Fırat, “İlk eleştiri yazımı Cumhuriyet’te yayınladım. İlk şiir eserlerimi Varlık Dergisi’nde verdim. Sürekli edebiyatın içerisinde oldum. 2005 Yılında bir seyahatimiz sırasında eşim Berna Hanım ile birlikte Mühür Edebiyat Dergisi’ni çıkarmaya karar verdik. Bu dergi herkesi kucaklayan bir dergi olacaktı. Geleneğe sağdık ve geleceğe yönelik olması temel kriterimizdi… Dergimizin adı da ‘Mühür’ olacaktı. Edebiyata mührümüzü vuracaktık. ‘Mühür yarına dair hasrettir’ sloganı ile yola çıktık. İlk sayımızı çıkardık. Edebiyat ortamında ses ve yankı buldu. 2008 yılında ise Mühür Yayınevi’ni kurduk. Edebiyat dergisi olarak çıktığımız yol bizi yayınevi sahipliğine kadar getirdi. Şu anda 300’e yakın kitabımızla okurları selamlıyoruz. Bu kitapların 200 küsur adedi şu an hala satışta” şeklinde konuştu.

HER TÜRDE KİTABA YER VERİYORLAR

Yakın zaman kadar şiir türünde kitaplara ağırlıklı olarak yer verdiklerini kaydeden Fırat, “Hak verileceği üzere şiir tür olarak maalesef en az okunan çeşittir. Aldığımız karar üzerine roman ve hikaye türlerine de el attık. Arkasından çocuk kitapları da geldi. Son bir sene içerisinde de Türk Klasiklerini orijinal dillerinden günümüz Türkçesine aktardık. Rağbet yoğun oldu. Birçok klasik kitabımız 2’inci baskısını yaptı. Önümüzdeki günlerde Osmanlıca basılmış Mehmet Rauf’a ait ‘Son Emel’ kitabını ilk defa Türkçeye çevirerek yayınlayacağız. Bunlar bizi heyecanlandıran şeyler. Arkası gelecek” dedi.

SIKINTILARI VAR

Türkiye’de yayınevi sahibi olmanın bir takım zorluklar getirdiğini söyleyen Fırat, “Başta depo sıkıntısı var. Dağıtım sorunları var. Bunlar ciddi sıkıntılar. Her kitabımız kitapevlerine giremeyebilir ama girmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Yaptığımız işlerden memnunuz. Aldığımız geri dönüşler bizi mutlu kılıyor” diye konuştu.

AYNI ZAMANDA YAZAR

Mühür Yayınevi’nin yayın danışmanlığının yanı sıra bir yazar kimliği de olduğunu dile getiren Fırat, “Şu an son kitabım ‘Derssaadette Sabah Cesetleri’ şu an yayımda. Bir polisiye roman. İlk kitabımın devamı niteliğinde olan ‘Ankara Komplosu’ adlı kitabım yakın zamanda raflarda yerini alacak. ‘Derssaadette Sabah Cesetleri’ kitabı bir karakter takdimidir. Başkahraman Ali Canip’dir. ‘Ankara Komplosu’nda Ali Canip karakteri var olacaktır. İkinci kitap, daha detaylı, tasvirleri yoğun bir kitap olacak. Yaklaşık 300 sayfa kalınlığında… İlk kitap bin 500 basıldı ve bitmek üzere” diye konuştu.

STANT FİYATLARI YÜKSEK

İzmir TÜYAP Kitap Fuarı’nı değerlendiren Fırat, “İstanbul Fuarı’ndan sonra en verimli olduğumuz fuardır. Yayın danışmanı olarak memnunum. İzmir, ‘Mühür’ün kalelerinden birisidir. Şairler ve yazarlarımıza ilgi oldukça yoğun. Çok güzel bir organizasyon yapılmış. Fakat şunu da belirtmekte fayda var; fiyatlar biraz yüksek. Yayınevleri bu konuda biraz takılıyor. Metrekare birim fiyatları oldukça pahalı. Büyük yayınevleri için herhangi bir sıkıntı yok. Ancak orta ve küçük ölçekli yayınevleri bir takım sıkıntılar yaşıyor. Bence bu fiyatlar düşürülmeli. Ülkede ekonomik sıkıntı var. Bunun bertaraf edilmesi gerekiyor” dedi.

İZMİRLİNİN FARKI

Son olarak İzmirli okurlar hakkında konuşan Fırat, “İzmir’de okuma oranı oldukça yüksek. İstanbul’dan sonra en çok okuyan ikinci ilimiz. Nitelikli bir okur kitlesi var. Hafta sonu da bunu gördük. Fuar çok kalabalıktı. Şu an ilgi olmakla beraber hafta içi olmasından dolayı ziyaretçi sayısında biraz azalma var. İzmir’in farkı büyük” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.