TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EBSO’da Kamu, Üniversite Sanayi İşbirliği Zirvesi

Kamu Üniversite ve Sanayi İşbirliği Çalışma Grubu 8. Koordinasyon Toplantısı, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda yapıldı

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2017 08:01
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
EBSO’da Kamu, Üniversite Sanayi İşbirliği Zirvesi

ONURHAN ALPAGUT

Kamu Üniversite ve Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Çalışma Grubu 8. Koordinasyon Toplantısı, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) gerçekleştirildi. Türkiye'nin küresel rekabette öne çıkmasını sağlayacak katma değeri yüksek üretimin gerçekleştirilmesi yolunda büyük önem taşıyan geniş tabanlı işbirliği platformu, toplantıda yol haritasını katılımcılarla paylaştı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Ersan Aslan'ın katılımıyla yapılan toplantıda; Ar-Ge ve Tasarım merkezleri, Ar-Ge Reform Paketi ve ikincil mevzuat, Sınai Mülkiyet Kanunu, akıllı ihtisaslaşma için bölgesel yenilik stratejisi, rekabet öncesi işbirliği projesi, teknolojik ürün yatırım destek programı, kamu-üniversite-sanayi işbirliği portalı ve yeni performans değerlendirme sistemi konuları ayrıntılarıyla aktarıldı.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren EBSO Başkan Yardımcısı H. İbrahim Gökçüoğlu, üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarına ilk kez 1986 yılında başladıklarını söyleyerek, “Ege Üniversitesi başta olmak üzere bölgedeki 6 üniversite ile birlikte Üniversitesi Sanayi İşbirliği Koordinasyon Kurulu (ÜSKK) kurduk. Bölgemizde kurulan yeni üniversiteleri dahil ederek çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu bağlamda bazı protokollere imza atık. Bunlardan önemli olan bir tanesi yeni mezunlara, sanayi belgesi vermemiz. Dünyamız dönüşüyor. Dijitalleşme başladı. İstihdamda buna göre değişiyor. Bunlarda başarı yakalayabilmek için eğitim önem arz ediyor. Sanayi 4.0 olarak güncel olarak yoğunca tartışılıyor. Sanayi 4.0'ı gerçekleştirebilmemiz için yazılım ve bilgisayar mühendisliği çok önemli. Dönüşüm hızlı bir biçimde dünyada değişime uğruyor. Sanayi 4.0 tam olarak adapte edildiği zaman robotlar fabrikalarda çalışacak. İnsanlarda robotların başında olacak. Buda istihdamı azaltmayacak. Hatta bununla birlikte dünyada yüzde 6 bir istihdam artışı olacak. Otomasyon sebebi ile bazı meslekler yok olacak ve yer değiştirecek. Bu dünyanın her yerinde meydana gelecek. Bu sebeple üniversitelerin yeniden yapılandırılması gerekiyor. Her şeyin başı eğitim. Eğitim olmadığı sürece hiçbir şey yapamayız. Eğitimde geldiğimiz noktada her yıl geriye gidiyoruz. Mesleki eğitim, yaratıcı nesil, ileri teknolojiye dayalı nitelikli eğitim bunları tümünü başarılı bir biçimde uygulamayız. Ezbere dayalı eğitimden vazgeçmeliyiz. Ezber eğitimle sadece hedef geçeriz. İçselleştirilmiş bir bilgi ise öğrenci de kalıcı olabilir. İşsizlik ülkede yok bunu kabul etmiyoruz. Vasıflı eleman yok. Aradığımız ara elemanı bulamıyoruz” diye konuştu.

“KOORDİNASYON EKSİKLİĞİMİZ VAR”

Gökçüoğl, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Günümüz itibariyle 50 yıl önce makine tasarlayabilen bir öğrenciden bir veriyi okuyamayan öğrenciye geldik. Mezunlarımız kendi alanlarında çalışmıyor. Farklı dallara yöneliyor. İnovasyonda 78’inciyiz. Okuduğunu anlamada 72 ülke arasında 48’inci sıradayız. Kendi dilimizi okuyup anlamada sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye'de öğrenci hem mutsuz hem de başarısız. Öğrencimiz hem mutsuz hem başarısız olursa biz nasıl geleceğe bakacağız? Ülkemizde dahi insanlar var. Gelişmiş ülkelerde yapılamayan şeyleri pratiklik ile çözebiliyoruz. Koordinasyon eksikliğimiz var.”

“KENARDA DURMADIK"

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise ticaret odasının kenarda durma haklarının olmadığını belirterek, “Her şeye elimizden geldiğince yetişmeye çalışıyoruz. Türkiye'de ilk defa bir meslek kuruluşu olarak bir üniversite kurduk. Sanayi odası değiliz diye kenarda durmadık. Apartman altında çalışan küçük imalathaneler için organize sanayi bölgesi kurduk. Teknopark kurmalıyız diye yola çıktık. Yani biz bir dörtgen kurduk. Oda, üniversite, teknopark, OSB ve iş dünyasının hizmetindeyiz. Bu yatırımların hepsini öz kaynağımız ile yaptık. Teknoparkın maliyeti 20 milyon lira, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 1 milyon lira destek verdi. Odamız zengin değil. Biz bütün paramızı hizmete kullanıyoruz. İzmir Ekonomi Üniversitesinin maliyeti 4 milyon 150 bin dolar. Girişimcileri ve inovasyonları desteklemek adına önemli bir çalışmamızı daha bu yıl hayata geçirdik. Bütçemize 500 bin lira para koyduk. İnovatif projesi olanlara çağrı yaptık. Projenizi anlatın karşılıksız 50 bin lira verip size yatırımcı bulacağız dedik. 178 başvuru oldu ve aralarında gerçekten heyecan verici projeler var" diye konuştu.

HEDEF 15 BİN İSTİHDAM

Demirtaş, İzmir Bilimpark ile 6 bin 500 kişiye istihdam sağladıklarını belirterek, “Hedefimiz 15 bin istihdam. Burada birçok önemli işe imza atıyoruz. Bilimpark'ta üretilen projeyi hayata geçirecek altyapıyı sağlayacağız. Tüm bunlarla birlikte ülkemizin parlak geleceğine katkı koymaya çalışıyoruz" dedi.

EKONOMİK GÜCÜ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof.Dr. Cevahir Uzkurt ise, güçlü bir ekonominin temelini teknolojiye dayandırmak gerektiğini belirterek, “Ürettiğiniz ürünlerin daha çok katma değerli ürünler olmalı, yüksek teknolojili ve orta yüksek teknolojili ürünler olması gerekiyor. Önce mutfak çalışması inovasyon yenilik sürecini yönetmeniz gerekiyor. Bu süreçte iki şey bir araya gelmeli bilim ve sanayi. Sadece üniversite ve sanayicilere yük yüklemek uygun olmaz. Yönetimi icra eden kamunun da bu alanı düzenleyecek, tarafların birbirine yaklaşmasını teşvik edecek düzenlemeleri yapması gerekiyor. Kamu üniversite ve sanayi ortaklığında işbirliğini sağlamanız gerekiyor. Sağlayamazsanız taraflar tek başına inanılmaz kahramanlıklar yapsalar da bir şey ifade etmiyor, ekonomiye dönüşmüyor. Teknoparklarımızda çok güzel araştırma geliştirme faaliyetleri üretiliyor ve patenti alınıyor. Ama ticarete dökemezseniz raflarda bekliyor. Ticarileşme ayağı da sanayinin işin içine entegre edilmesiyle mümkün. Bir takım somut adımlar atmak gerekli” açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.