TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Down engel değildir!

18 yaşındaki down sendromlu Berkay Demirci’nin başarıları ve çalışkanlığı dikkat çekiyor. Downlu bireylerin eve kapatılmaması gerektiğini söyleyen Berkay’ın annesi Naime Demirci, ailelere önemli uyarılarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2018 07:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Down engel değildir!

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER

Bugün 21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü. Dünya üzerinde 6 milyon down sendromlu bireyin olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de ise yaklaşık 100 bin downlu bireyin bulunduğu söyleniyor. Son dönemde artan eğitim faaliyetleri ile toplumda yerini sağlamlaştıran downlu bireyler sayesinde ülkemizin birçok bölgesinde down artık bir engel olmaktan çıkmak üzere olduğu söylenirken, özellikle gelişmemiş kırsal alanlardan gelen bazı bilgiler downlu bireylerin hala yok sayıldığı yönünde. Down sendromlu bireylerin istendiği zaman her şeyi başarabileceğini anlatacağımız bu haberde 18 yaşındaki Berkay Demirci’nin başarılarını ve çalışkanlığını siz değerli okuyucularımıza aktaracağız. Berkay’ın down sendromlu olduğunu ilk işittiğinde çok üzüldüğünü anlatan annesi Naime Demirci, yıllar sonra Berkay’ın başardıklarını görünce boşuna üzüldüğünü düşünüyor. Naime Demirci, “Yıllar sonra oğlumun bu hallere gelebileceğini, bu şekilde çalışkan, işine bağlı ve etrafıyla uyumlu bir birey haline gelebileceğini o zamanlar bilseydim, inanın hiç üzülmezdim” diye konuştu.

“ON PARMAĞINDA ON MARİFET”

Berkay Demirci 18 yaşında. On parmağında on marifet olan Berkay, okuluna gidip, okuldan sonra Bornova’da bulunan Down Kafe’de staj görüyor. Okuldan sonra yüzme derslerine giden Berkay, cuma günleri ise folklore giderek hayranı olduğu halk dansları eğitimini alıyor. Bu tempo içerinde okullar arası yüzme yarışlarında birinci olmayı başaran Berkay, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu’nun (TÜSSFED) düzenlediği serbest stil yüzme yarışında ise Türkiye 3.’sü olarak ailesini gururlandırdı. Down Kafe’de çalışkanlığı ile de dikkatleri üzerine çeken Berkay’ın bu başarıları diğer downlu bireylere umut ışığı oluyor. Düzeni bir hayat felsefesi olarak belirleyen Berkay’ın ailesine olan ilgisi de takdire şayan. Berkay’ın Down Kafe’de işe başladıktan sonra sorumluluk sahibi bir birey olduğunun altını çizen annesi Naime Demirci, “Berkay Karşıyaka İş Okulu’nda okuyor. Dersleri iyi. Zaten çok sosyal ve hareketli bir çocuk. Başkalarıyla iletişim kurmayı çok seviyor. O anlamda da Down Kafe’de staj yapması Berkay’a çok iyi geldi. Çalışmaktan çok memnun. Çok çalışkan olduğunu işitiyoruz. İlk maaşıyla bize dondurma ısmarladı. Ara sıra bize sürpriz yapıp tatlılar ısmarlıyor. Çok mutlu halinden. Bazen eve gelirken bir şey lazım mı diye soruyor. Berkay’ın bir de ablası var 25 yaşında avukat. Onunla arasındaki iletişim de çok kuvvetli” dedi.

“BİLSEYDİM HİÇ ÜZÜLMEZDİM”

Down sendromlu bir bireyin annesi olmanın üzüntü duyulacak bir şey olmadığının altını çizen Naime Demirci, aksine oğlu Berkay’ın başarılarını görünce mutluluk verici bir şey olduğunu söyledi. Naime Demirci, “Bundan yıllar öncesinde doktorlarında yanlış bilgilendirmeleri nedeniyle çok ağlayıp, gözyaşı dökmüştüm. O zamanki doktorların bize kötü bir müjde verir gibi durumu bildirmesi haliyle çok etkiliyor. Hiçbir şey yapamaz, tuvalet ihtiyacını kendi başına gerçekleştiremez, yürüyemez belki de kısa ömürlü olur vb. tarzı şeyler söylemelerinden dolayı çok üzgün günler geçirdim. Fakat yıllar sonra oğlumun bu hallere gelebileceğini, bu şekilde çalışkan, işine bağlı ve etrafıyla uyumlu bir birey haline gelebileceğini o zamanlar bilseydim, inanın hiç üzülmezdim. Şu anda Berkay kendi işini kendi görüyor, kahvaltısını tek başına yapabiliyor, öz bakımını yapabiliyor, her gün kendi yatağını kendi düzeltiyor, okuluna gidiyor. Şimdi bir de Down Kafe’de işe başladı. Okuldan sonra gelip burada staj yapıyor. Bunları başardığını görmek bizim için çok büyük bir mutluluk” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARI EVE KAPATMAYIN”

Down Sendromu’nun artık bir engel olmadığını söyleyen Naime Demirci, gerekli yönlendirmelere çocukların topluma sanılanı aksine çok rahat bir şekilde kazandırılabileceğini belirtti. Naime Şen, “Öncelikle doktorlar bu durumu aileler aktarırken, daha düzgün bir şekilde söylesin. Bizim zamanımızdaki gibi umutsuz ifadeler kullanmasınlar. Nitekim yanılıyorlar. Gördüğümüz gibi down sendromlular normal bireyler gibi eğitildiği zaman birçok şeyi başarabiliyorlar. Bu bakımdan ailelerinin gözünü korkutmaya yeltenmesinler. Eğitim ile her şeyin üstesinde gelinebiliyor. Aileler sakın pes etmesinler. Çocuklarımız her şeyin üstesinden gelebiliyor. Diğer velilere şunu önermek istiyorum. Çocuklarının eğitimlerini aksatmayın. Bir defa da olmasa da üç defa da ya da 5 defa tekrarla emin olun her şeyi öğrenebiliyorlar. Bir de kesinlikle çocukları eve tıkmasınlar! Sosyal olmasını sağlasınlar. Çocuklar dışarıdaki yaşamla iç içe geldiğinde öğrenmeleri kuvvetleniyor. Aileler pes etmesinler” ifadelerini kullandı.

“CEZVEDE KAHVE PİŞİRİYOR”

Naime Demirci, “Down Kafe’de çalışmadan önce gerek okuldan eğitimle gerekse bizden aldığı eğitimle kendini çok geliştirmişti. Burada işe başladıktan sonra gelişimi, öğrenme düzeyi çok hızlandı. Çok büyük bir faydası oldu. İnsanlarla iletişimi, davranışları çok daha düzenli bir hale geldi. Ev işlerinde de bize çok yardım eder bir kişiliğe büründü. Bazen bize çay yapıyor. Hatta cezvede kahve pişiriyor. Masayı silip, tabakları hazırlıyor, bulaşık makinesini doldurup, boşaltıyor. O sebeple buranın ona çok büyük bir faydası oldu. İşe ilk başladığı gün açıkçası çok tedirgindim. Acaba yapabilecek mi diye kafenin etrafında dolanıyordum, belki bir sorun çıkar da çağırılar diye ama çok şükür öyle bir şey olmadı. Berkay gerçekten sorunsuz bir şekilde çalışmayı biliyor. Atık gözüm arkada hiç kalmıyor. Gönül rahatlığıyla buraya bırakıp gidebiliyorum” diye konuştu.

“ASKER OLMAK İSTERİM”

Çalışmayı çok sevdiğini söyleyen Berkay Demirci ise, Down Kafe’de çalışmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Berkay Demirci, “Çalışmayı seviyorum. Yüzmeyi seviyorum. Bir de tatlıyı çok seviyorum. Özellikle Cheescake’i çok seviyorum. İleride asker olmak istiyorum. Kahraman, güçlü bir asker olmak istiyorum. Film ve dizi izlemeyi çok seviyorum. Arka Sokaklar, Seksenler, Çocuklar Duymasın’ı çok seviyorum. Paramı biriktirip tablet almıştım, şimdiki hedefim de kendime laptop almak” dedi.

Son olarak Down Kafe’nin downlu çocuklar için çok büyük bir nimet olduğun u söyleyen Naime Demirci, Bornova Belediyesine ve Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ya Down Kafe’yi hayata geçirdikleri için sonsuz teşekkürlerini iletti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.