TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğan’dan ‘zeytinlik’ çıkışı

AK Partili Bilal Doğan, Urla Özbek’te kurulacak İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Şantiyesi için alandaki zeytin ağaçlarının sökülmesine tepki göstererek, “Urla’daki bu durumu nasıl açıklayacaksınız?” dedi

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2017 08:53
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Doğan’dan ‘zeytinlik’ çıkışı

E. ÇAĞLA GENİŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın üçüncü oturumu, Başkan Vekili Sırrı Aydoğan idaresinde gerçekleştirildi. Oturumun dilek ve temenniler kısmında söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesinin Urla’nın Özbek Köyü’ndeki 103 dönümlük tarım arazisine fen işleri şantiyesi kurmak için yüzyıllık zeytin ağacını budayarak yerinden etmesine tepki gösterdi. Büyükşehir’in şantiye alanı için yeni bir yer bulmasını isteyen Doğan, “Siz ki zeytin yasası için kıyametleri koparanlar; Urla’daki bu durumu nasıl açıklayacaksınız? Çevre konusunda samimiyetiniz gösterin. Burada yapılan faaliyetlerin tümü zeytin yasasına aykırıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi, açıkça yasaları çiğnemektedir. Zeytinliği elinden alınan yöre halkı önümüzdeki günlerde suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Özbek’te bu şantiyeyi yapmaktan vazgeçin, köylünün malını köylüye geri verin” ifadelerini kullandı.

“NASIL KIYDINIZ?”

Özbek’te bulunan asırlık zeytin ağaçlarının şantiye yapımına kurban edildiğini dile getiren Doğan, “İçimizi sızlatan çevresel bir sorunu burada sizlerle paylaşmak istiyoruz. Kırsalda kalkınma ve tarıma üreticiye destek konusunda hassasiyeti ile övünen, körfezi temizlemeye ve katı atık bertaraf tesisini yapmaya aday adayı belediyenizin bu noktada kendisine hiç yakışmayacak hamlesi ile karşı karşıyayız. Urla’nın Özbek Mahallesi’nde geçmişte köy malları olan ve kooperatifler tarafından işletilen zeytinlikler Büyükşehir eliyle katledilmektedir. Yaklaşık 103 dönümü bulan zeytinlikteki 200 yaşındaki asırlık zeytin ağaçları bir sabah ansızın yapılan baskınla sökülerek adeta kaçırılmıştır. Yüzlerce ağaç şantiye yapımına kurban edilmiştir. Size soruyoruz; dede yadigarı ağaçlara 200 yıllık mirasa nasıl kıydınız? Halkın tepkisine rağmen hiç olmayacak bir yere şantiye yapmak hangi akla hizmettir? Burada yaşanan çevre skandala ben yaptım oldu demektir. Hani halkın istemediği hiçbir şey olmayacaktı?” diye sordu.

“BURADA ŞANTİYE OLMAZ”

Yapılan ağaç nakli işleminden geriye kalan manzaranın ürkütücü boyutlara ulaştığını belirten Doğan, “Yürürlükteki zeytin yasası gereği el sürmeden dahi yasak olduğu ağaçları nasıl yok ettiniz? Bu ağaçlar nereye gitti? Odun keser gibi alana dalan belediye yönetimine neden böyle oldu diye soruyoruz? Siz ki zeytin yasası için kıyametleri koparanlar, Urla’daki bu durumu nasıl açıklayacaksınız? Gerçekten doğru söylemişsiniz… Demek çevreye böyle sahip çıkılıyor! Urla’da adeta doğanın böğrüne koca bir hançer saplanmaktadır. Burada şantiye olmaz, bu arazinin çevresi orman alanı ve zeytinliklerin yer aldığı tarım arazilerin bulunduğu koca bir alandır. Burada yapılmak istenen asfalt şantiyesi faaliyete geçtiğinde köye nasıl bir etki yaratacaktır? Bu vatandaşlarımız nasıl zirai ürün yetiştirecek, tarım yapacak?” şeklinde konuştu.

“SAMİMİYETİNİZİ GÖSTERİN”

Eleştirilerini sürdüren Doğan, devamında şunları söyledi: “Tek geçim kaynağı tarım ve zeytin olan köylüye kıymayın. Halk istemiyor, sivil toplum örgütleri bu işe karşı, bu şantiyeyi buraya yapmak halka eziyet etmektir. Şantiye alanı için bula bula burayı mı buldunuz? Yer yok bahanesine sığınmayın. Yeni uygun bir yer bulun. Belediyenin bu konudaki icraatları ilk değil son olmayacaktır. Tramvay için ağaçları yok eden sizsiniz. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndaki palmiyeler kesildi mi taşındı mı ne oldu? Foça’da arıtma yapılıyorum diye ağaçları odun taşır gibi taşıyan sizsiniz. Fuar İzmir’de ağaçlar kesilmedi mi, ağaçlı yol için eylem yapıp yürüyen Kültürpark’ta bir ağaç kesilmeyecek diyen sizlere sesleniyoruz… Çevre konusunda samimiyetiniz gösterin. Burada yapılan faaliyetlerin tümü zeytin yasasına aykırıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi, açıkça yasaları çiğnemektedir. Zeytinliği elinden alınan yöre halkı bildiğimiz kadarıyla önümüzdeki günlerde suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Özbek’te bu şantiyeyi yapmaktan vazgeçin, köylünün malını köylüye geri verin.”

“ADAY DEĞİL EN İDDİALI BELEDİYEYİZ”

Doğan’ın eleştirilerine yanıt veren Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, “Biz çevre konusunda aday bir belediye değiliz, en büyük yatırımları yapan en iddialı belediyeyiz. Tüm arıtmaların yüzde 50’si İzmir’de, biz bugün Türkiye’de kırsal kesime el uzatan ilk belediyeyiz. Tarım Daire Başkanlığını kuran, kooperatiflerle anlaşarak sözleşmeli alım yapan ilk belediyeyiz. Türkiye’de tarım yüzde 2,6 oranında büyürken İzmir’de yüzde 5’in üzerinde büyüme gösterdi. Bakanlık bile bazı uygulamalarımızı doğru gördüğü için uyguluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve oradaki belediyelerin gelip Bayındır’dan çiçek almaları bize gurur verir. Amacımız köylüyü kalkındırmaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda önderdir” yanıtını verdi.

“SÖKÜLDÜ YERİNE DİKİLDİ”

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise şunları söyledi: “Ne Urla Belediyesi, ne İzmir Büyükşehir Belediyesi zeytine asla dokunmaz. Urla Belediyesinin kayıtlı 948 tapusu var, bir metrekaresi bile satılmamıştır. Zeytine dokunmadığımız gibi Tarımsal Kalkınma Daire Başkanlığı ile yapılan hizmetlerde çevre konusunda hassasiyetle davranılmıştır. Ancak unutulmasın ki katledilen dedikleri ağaçların nereye dikildiğini ifade edebilirim. Ama yanımda Karaburun Belediye Başkanı var. Komşu ilçemiz. Karaburun yolunda RES’ler için kaç tane güzel zeytinlerin kesildi? Üçüncü köprü için nelerin kesildiğini artık biliyoruz. Basına ve kamuoyuna yansıyor. Biz böyle bir suçlamayı asla kabul etmiyoruz. Urla Belediyesi olarak tüm köy mallarını hiçbir yerde, Özbek’te de ranta, imara açmadık. Sökülen her şey de yerine dikildi” açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.