TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğa sanatçıları İzmir’de

Dünyanın çeşitli ülke ve coğrafyalarından gelen doğa sanatçıları İzmir’de; Bornova, Bergama, Seferihisar, Selçuk, Tire ve Urla’ya yapacakları ziyaretlerle fotoğraf ve video çekimleriyle belgeleyecekler

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2017 06:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Doğa sanatçıları İzmir’de

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Çevreci bir anlayışı benimseyen ‘doğa sanatının’ Almanya, Brezilya, Bulgaristan, Çin, Güney Afrika, Güney Kore, Hollanda, İran, İtalya, Japonya, Moğolistan, Peru ve Türkiye’den toplam otuz temsilcisi, PORTIZMIR4 – 4. Uluslararası İzmir Güncel Sanat Trienali kapsamındaki ‘Global Nomadic Art Project’ (GNAP) projesi bünyesinde İzmir’e geldi.

GNAP’ın 2017 Avrupa ayağı sırasıyla Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Almanya, Fransa ve Litvanya’da gerçekleşti. K2 Güncel Sanat Merkezi tarafından düzenlenen PORTIZMIR4 kapsamında İzmir’de gerçekleşen Türkiye buluşması ise, 4 Ekim’de başladı ve 24 Ekim’de sona erecek.

Sanatçılar Bornova, Bergama, Seferihisar, Selçuk, Tire ve Urla’ya yapacakları ziyaretlerde bu ilçelerin tarihi, kültürel ve doğal değerlerini tanıyacak ve buralardaki etkileşimleri doğrultusunda günlük sanat eserleri üretecekler. Sanatçıların ana çalışma bölgesi ise İnciraltı Kent Ormanı ve Bahçelerarası olacak.

Türkiye buluşmasında yapılacak çalışmalar fotoğraf ve video çekimleriyle belgelenecek ve proje sonunda, 23-25 Ekim 2017 tarihlerinde İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’nde sergilenecek.

SANAT HAYATIN İÇİNDE OLACAK

PORTIZMIR Kurucu Direktörü Ayşegül Kurtel, proje kapsamında farklı kıta ve ülkelerin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli illerinden İzmir’e gelen sanatçıların İzmir’in merkez ve diğer ilçelerindeki tarihi-turistik yerleri gezdiklerini ve buralardaki etkileşimleri-izlenimleri doğrultusunda doğanın sunduğu malzemelerle sanat eserleri üreteceklerini söyledi. Kurtel,“Bu sayede, doğa ile uyum içinde yaşama ve doğayı korumaya dikkat çekmenin yanı sıra, İzmir halkının, sanatçıların ve sanat öğrencilerinin doğa sanatını daha yakından tanımalarına ve bu sanatın üretim sürecine tanık olmalarına imkan verilecek. Sanatsal üretimin doğada, herkesin izleyebileceği ve nihai eseri görebileceği bir biçimde gerçekleşmesiyle, sanat doğrudan hayatın içinde yer alarak İzmirlilere sunulmuş olacak” dedi. 

Kurtel, halihazırda 18 projenin yer aldığı PORTIZMIR4’ün, Mart 2017’de başladığını ve tüm projelerin üretim sürecine ilişkin dokümantasyonun sergilenmesiyle Mart 2018’de sona ereceğini de sözlerine ekledi.

GNAP nedir?

GNAP, Güney Kore’de 1981 yılında kurulan Kore Doğa Sanatçıları Derneği (YATOO) tarafından geliştirilen, tüm dünyada doğa sanatı alanında çalışan sanatçılar ve küratörleri buluşturan, 2014 yılında başlatılan bir proje ve 2020 yılında sonlanması planlanıyor. Proje kapsamında gerçekleşen buluşmalarda saha çalışmaları gerçekleştiriliyor ve bu çalışmalar belgelenerek sergileniyor.

Yeryüzü sanatı uygulamaları, doğadaki alanları tuvale, taş, toprak, ağaç, su, kum gibi maddeleri ise, fırça ve boya misali kullanarak sanatsal bir dile dönüştürüyor. Bu akım, çevreci bir anlayışı benimseyip, doğadaki geniş alanları, bazen ağaçları, dalları, yaprakları, taşları, doğanın bize sunduklarını, belirli bir konsept ile şekillendirerek izleyicisine özgün bir biçimde sunuyor. Bu çevreci yaklaşımda sanatçılar, doğanın özüne inmeyi amaçlayarak, doğadaki canlı varlıkların zaman içinde işleyişini ve içselliğini kavramak amacıyla çalışmalarını oluşturuyorlar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.