TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DİKKAT KESTELLİ DÖKÜLÜYOR!

Kent dokusu ve belleğinin önemli merkezi İkiçeşmelik’te bulunan Kestelli Mahallesi’nde metruk ve yıkılmaya yüz tutmuş binalardan geçilmiyor. Binalar ayakta zor dururken vatandaşlara da tehlike saçmaya devam ediyor

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2017 08:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
DİKKAT KESTELLİ DÖKÜLÜYOR!

EMİRCAN IŞILDAK ÖZEL HABER

İzmir’in tarihi yerleşim yeri Agora’nın hemen yanı başında yer alan Kestelli Mahallesi’ndeki sahibi belirlenemeyen metruk binalar tehlike saçıyor. Kentin en bilindik ve eski mahallelerinden olan Kestelli’nin birçok sokağında bulunan eski, yıkılmaya yüz tutmuş ve yanık binalara yeterli önlem alınmazken, mahalle muhtarı Necati Alaoğlu, mahalledeki olası tehlikeyi gözler önüne serdi. Konak Belediyesinin hizmet sınırları içerisinde yer alan mahalledeki sorunlu tablonun düzeltilmesi gerektiğini belirten Alaoğlu, önlem için yapılan tel örgülerin yetersiz olduğunu dile getirdi. Öte yandan sorunlu binaların yakınlarında yer alan konfeksiyon atölyelerinde çalışan Suriyeli mülteciler için konuşan Suriyeli Mülteciler Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali ise acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

“ÖNLEMLER YETERSİZ”

Konak Belediyesinin mahalle genelinde tespit edilen bazı binalar için tel örgü uygulaması yaptığını söyleyen Kestelli Mahallesi Muhtarı Necati Alaoğlu, buna rağmen alınan önlemlerin yetersiz olduğunu dile getirdi. Tel örgü uygulamasının fayda sağlamadığını, koruyucu görev üstlenmediğini belirten Alaoğlu, “Mahallemizde metruk binaların büyük bir kısmı şahıs mülkü ve boş durumda. Çok fazla sit ilan edilmiş bina yok. Bu konuda sahiplerinin bilindiği evler için bilgi gönderildi. Ancak birçoğunun kime ait olduğunu da bilmiyoruz. Belediye tehlikeli gördüğü binaların önüne yalnızca tel örgü çekiyor. Tel örgüler bir insan boyunu geçmiyor. Bu önlem yetmez. Önlem de demek yetersiz kalır çünkü koruyucu bir görevi yok, faydası da yok” dedi. Bina sahiplerinin bulunması ve gerekli işlemlerin yapılması gerektiğini de vurgulayan Alaoğlu, “Boşta olan ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan binaların bir kısmı tarihi özelliğini de koruyor. Kestelli, İzmir’in en eski yerleşim bölgelerinden biri olma özelliği taşıyor. Ancak bu binaların sahipleri de çoğu zaman bulunamıyor. Vatandaşların geçiş noktasında kalan yerler var. Binaların önlerine arabalar park ediyor. En ufak bir sarsıntı veya dirençte bu binalar yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Dolayısıyla belediyenin bu konuda önlem alması gerekiyor. Belediye bu konudaki prosedürler neyse işletsin, bina sahipleri bulunsun” diye konuştu.

ATÖLYELER ÇOĞUNLUKTA

Söz konusu olan binalar mahallenin hemen hemen her sokağında bulunuyor. Hatta yalnızca Kestelli Mahallesi değil komşusu olan Güzelyurt mahallesinde de benzer tehlikeli binalar mevcut. Belediye ekipleri ise bu binaların yıkılmaması için önlem amacıyla tel örgü çekiyor. Ayrıca binaların yanı başındaki konutlarda, iş yeri olarak kullanılan binalarda ise ağırlıklı olarak konfeksiyon atölyeleri bulunuyor.

“SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA ÇALIŞIYORLAR”

Konuyla ilgili konuşan Suriyeli Mülteciler Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali ise bölgede yoğunlukla çalışan Suriyeli mültecilere dikkat çekti. Mültecilerin sağlıksız koşullarda çalıştıklarına vurgu yapan Salih Ali, “Suriyeli mülteciler zaten düşük ücretle çalışma gibi bir dezavantajla karşı karşıyalar. Çoğu zaman sağlıksız koşullarda çalışıyorlar. İş bulmakta da zorlanıyorlar. İkiçeşmelik bölgesinde yer alan atölyelerde, konfeksiyon ve dikim işleri yapılan iş yerlerinde çok sayıda mülteci vatandaşlarımız çalışıyor. Bu metruk binaların tehlike arz etmesi onlar için de risk taşıyor. Bu binalara belediyenin çare bulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.