TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dijital dönüşüm önerisi

EGİAD ve ESİAD işbirliği ile düzenlenen ‘Sanayide Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Zirvesi’nde, İzmir’in dijital dönüşümü gerçekleştirebileceği görüşünde birleşen sanayiciler, dönüşümde geri kalınmaması gerektiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2017 07:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dijital dönüşüm önerisi

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN / KENAN YEŞİL

Ege Genç İş Adamları Derneği (EGİAD) ve Ege Sanayici ve İş Adamları Derneği (ESİAD) tarafından, Swissotel Büyük Efes’te ‘Biz Başlıyoruz’ temalı tam günlük Sanayide Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Zirvesi gerçekleştirildi. Organizasyonda katılımcı şirketler, somut iyi uygulama örneklerini sunarak, Endüstri 4.0 ile ilgili yaptıkları hazırlıkları anlattı. Zirvenin açılış konuşmalarını EGAİD Başkanı Aydın Buğra İlter ve ESİAD Başkanı Fadıl Sivri’nin yanı sıra EBSO Meclis Başkanı Salih Esen ve EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi yaptı. Zirveye Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Mehmet Ali Susam’ın yanı sıra bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmalar ile sanayiciler katıldı.

EGE DÖNÜŞÜME YATKIN

Zirvenin açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, bugüne kadar düşük maliyetli ve seri üretim ile eğitimli işgücünün Türkiye’yi ayakta tuttuğunu fakat dijital dönüşümle birlikte maliyetlerin azaltarak Türkiye’yi zorlamaya başladığını belirtti. İleri teknolojinin ihracattaki payının yüzde 3.5 düzeylerinde kalması nedeniyle Türkiye’nin dijital dünyayı daha fazla özümsemeye mecbur olduğunu vurguladı. Endüstri 4.0 ve dijital dönüşümde Ege Bölgesi’nin öncü konumda olabileceğini aktaran Başkan Fadıl Sivri, “Ege Bölgesi’nin pozisyonuna bakarsak dünyaya açık bakış açısı ve kaliteli insan gücüyle dijital dünyaya en hızlı adapte olabilecek kentlerden biri. Gerek teknolojideki eğitimli işgücü ve gelişime olan duyarlılığı ile en hızlı hareket eden adaptasyon sağlayan örnek bölge olarak Ege, dönüşüme en yatkın yerlerden biri” dedi.

BİR AN ÖNCE BAŞLAMALIYIZ

Yapılan bir araştırmada Türkiye genelindeki illerin incelenerek dijitalleşme skorlarının belirlendiğini açıklayan Sivri, “İzmir ise ülkemiz içerisinde hem eğitimli nüfus hem de yaygın teknoloji kullanımı açısından aldığı 53 puan ile dijital dönüşüm ve Sanayi 4.0’a öncülük edebilir. Uluslararası öncü şirketlerin de katkı ve yatırımlarıyla İzmir bu dönüşümü sağlayabilir. Bunun için gerekli adımları atmaya biran önce başlamak gerekir. Onun için interneti bilen onu iyi kullanan, programlama yapabilen gençleri yetiştirirken İzmir’de ortak hareket edebileceğimiz bilgi paylaşım platformu yaratmalıyız” diye konuştu.

YENİ SANAYİYE YENİ NESİL VURGUSU

Maliyetleri azaltmak ve üstünlüklerini korumak isteyen firmaların iş yapış şekillerini gözden geçirmesi gerektiğini da açıklayan Sivri, “Bizim bu alanda almamız gereken çok yol var. Burada kendimize eleştirmemiz gerek. Maalesef ülkemizde Ar-Ge’ye ayrılan bütçe payı son derece düşük. Girişimcilik, Ar-Ge, inovasyon ve mesleki eğitim gibi konuların sürekli ülkemizin gündeminde olmasını sağlamalıyız. Yeni nesil sanayiye uygun yeni nesiller yetiştirmeliyiz aksi takdirde yeniçağa uzak kalırız” dedi.

CİHAZLAR BİRBİRİYLE İLETİŞİMDE OLACAK

EGİAD Başkanı A. Buğra İlter ise Türkiye’nin dünya ekonomisiyle bütünleşmesi ve rekabet edebilir olmasının yolunun teknolojiden geçtiğini söyledi. İlter, “Akıllı sistemlerin hakim olacağı bu yeni çağda dünyadaki insan nüfusunun kat kat üzerindeki on milyarlarca cihaz birbiriyle iletişim halinde olacak. Akıllı üretim sistemlerinin kullanılmasıyla oluşturulan ekosistemdeki ağlar gelecek çeyrek asırda küresel ticaret hacminin yarısını gerçekleştirecek ve toplam ihracatın yüzde 25’i bu teknolojiler üzerinden gerçekleşecek” ifadelerini kullandı.

TEKNOLOJİK BÖLÜMLER AÇMALIYIZ

Dünyada işgücünden eğitime kadar çok keskin bir dönüşüm yaşandığını söyleyen EBSO Başkan Vekili Erdoğan Çiçekçi, böyle bir gelişimin gerisinde kalmanın yok olmak ile aynı anlamda olduğunu belirtti. Çiçekçi, “Ayakta kalmak ve mücadele etmek için Sanayi 4.0’ı yakalamak zorundayız. Eğer dijitalleşmeye ben kapılarımı kapatırsam ne kadar ayakta kalacağımızı bilemeyiz. Ülkemiz bugün akıllı telefon kullanımında birinci sırada ama 21 ülke arasında veri işleme, bilgisayar okur yazarlığı alanlarında ise sonlarda. O nedenle bilgisayarla kodlama eğitimini anaokulundan itibaren zorunlu tutmalı ve üniversitelerde atıl bölümler yerine yeni teknolojik bölümler açmalıyız. Sanayi 4.0’da değişim bir tercih değil zorunluluk olduğunu unutmamalıyız” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.