TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Destek bekliyorlar

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Boccia Branş Sorumlusu Asbaşkan Selim Özen, paralimpik boccia sporcularının sosyal yaşamın içerisinde var olmalarının biraz daha zor olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2017 07:07
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Destek bekliyorlar

KENAN YEŞİL / ÖZEL HABER

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Boccia Spor Branşı Milli Takım Sporcuları genişletilmiş Milli Takım Hazırlık Kampını Petkim Petrokimya Holding A.Ş sponsorluğunda 2-6 Ekim 2017 tarihlerinde İzmir – Karşıyaka Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirdi. Türkiye’nin farklı şehirlerinden 21 sporcunun katıldığı hazırlık kampında sporcular, 8 antrenör eşliğinde teknik ve taktiksel çalışmalarını yaptı. Öte yandan 25 Ekim- 2 Kasım’da Portekiz’de yapılacak olan Paralimpik Boccia Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edecek 3 sporcu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Boccia Takımı sporcusu Mustafa Özkan, Gaziemir Belediyesinin sporcuları Hasan Çakır ve Fatih Akkan da kampta yer aldı. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Boccia Branş Sorumlusu Asbaşkan Selim Özen, kamp sonunda değerlendirmelerde bulundu. Paralimpik boccia ile ülkemizde en ağır düzeyde engelli bireylerin sosyal yaşam içerisinde sportif anlamda da var olarak ülkemizi diğer profesyonel sporcular gibi uluslararası arenalarda temsil etmeleri kendileri için çok önemli olduğunu vurgu yapan Asbaşkan Özen, “Sporcularımız sosyal yaşamın içerisinde diğer engelli sporcu bireylere göre var olmaları biraz daha zor. Bu noktada bizim kurumsal firmalarımızın bu çocuklarımızı sportif anlamda bu ve buna benzer branşlarda var edebilmek adına desteklerine çok ihtiyacımız var. İzmir bu konuda çok ciddi bir şekilde farkındalığı olan bir şehir. 7 belediyede aktif bir şekilde 45 kişinin üzerinde engelli paralimpik sporcularıyla yarışıyor. Tüm Türkiye İzmir’i örnek alarak hem belediye anlamında hem de firma anlamında engelli paralimpik sporculara destek vermelerini bekliyoruz” dedi.

BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Boccia Branş Sorumlusu Asbaşkan Selim Özen, İzmir’de yaptıkları Paralimpik Boccia Milli Takım Hazırlık Kampı sonrası önemli açıklamalar yaptı. 2-6 Ekim’de İzmir Karşıyaka’da Petkim ana sponsorluğunda Paralimpik Boccia Milli Takım Hazırlık Kampı için İzmir’e geldiklerini söyleyen Özen, “Ülkemizde en ağır düzeyde engelli sporcularımız olan paralimpik boccia sporcularımızı milli takım düzeyinde hazırlık kampında gelişimlerini yardımcı olmak ve bu anlamada 2022 yılında Tokyo’da gerçekleşecek olan paralimpik oyunlarına, paralimpik branşında ülkemizi temsil edecek sporcu kardeşlerimizi kazanmak için bir haftalık bir kampa katıldık. Paralimpik boccia ile ülkemizde en ağır düzeyde engelli bireylerimizin sosyal yaşam içerisinde sportif anlamda da var olarak ülkemizi diğer profesyonel sporcular gibi uluslararası arenalarda temsil etmeleri bizim için çok önemli. Bu doğrultuda engelli bireylerimizin profesyonel bir şekilde spor yapabilmelerine olanak sağlayan başta Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu destekleri bizim için çok önemli. Ama diğer taraftan bu sporcularımız sosyal yaşamın içerisinde diğer engelli sporcu bireylere göre var olmaları biraz daha zor. Bu noktada bizim kurumsal firmalarımızın bu çocuklarımızı sportif anlamda bu ve buna benzer branşlarda var edebilmek adına desteklerine çok ihtiyacımız var” diye konuştu.

İZMİR İYİ BİR ÖRNEK

Paralimpik boccia sporunun İzmir’de çok ciddi şekilde desteklendiğini vurgulayan Özen tüm Türkiye’nin İzmir’i örnek alması gerektiğini, belirterek, “İzmir bu konuda çok ciddi bir şekilde farkındalığı olan bir şehir. 7 belediyede aktif bir şekilde 45 kişinin üzerinde engelli paralimpik sporcularıyla yarışıyor.  Bu anlamda çok ciddi bir farkındalık. Çocuklarımıza destek sağlayan tüm belediyelerime çok teşekkür ediyorum. Kurumsal firmaların özellikle bu çocuklarımızın toplumsal sorumluluğumuzun gereği de bu çocuklarımızı var edebilme noktasında bizlere destek olmalarını bekliyoruz. Sponsorluk faaliyetleri içerisinde de destekleyici olarak bu çocukları bocccia spor branşında yarışabilmelerine olanak sağlayabilmek için kendilerinden destek bekliyoruz” dedi.

SPORCULAR PORTEKİZ YOLCUSU

Farklı şehirlerden gelen sporcular kampta yer aldığını söyleyen Selim Özen, “Türkiye’nin çeşitli illerinden asistanlarıyla beraber kampta 21 tane sporcumuz var. 25 Ekim- 2 Kasım’da Portekiz’de Paralimpik Boccia Avrupa Şampiyonası var. İzmir’den 3 milli sporcumuz ile bu şampiyonaya katılacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi sporcusu Mustafa Özkan, Gaziemir Belediyesi’nin sporcuları Hasan Çakır ve Fatih ülkemizi temsil edecek. 3’ü de İzmir’den olan sporcularımız. Bu şampiyona öncesi kampımızda hazırlık dönemi yaptık. Ölçme ve değerlendirme yaparak, teknik ve taktiksel çalışmalarımızı 8  tane milli takım antrenörlerimizle birlikte yürüttük. Paralimpik boccia sporcuları gerçekten sosyal yaşamın içerisinde var olabilme noktasında büyük zorluklar ve sıkıntılar çeken ağır düzeyde engelli bireylerimiz var. Dolayısıyla bunların sportif faaliyetler içerisinde olması kolay olmuyor. Böyle bir organizasyon yaratılarak farkındalık oluşturulması bizler için çok önemli. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu, MHK Başkanımız ve eğitim kurulu üyelerimiz ile birlikte bu çocuklarımızı var edebilmek noktasında ciddi çalışmalar yapmaktayız. Türkiye’de 8.5 milyon engelli vatandaşımız var. Bizim tüm Türkiye’de 140 sporcumuz var. 3 yıldır faaliyette olan yeni bir spor branşıyız. İlk başladığımız yıl 45, ikinci yılımızda 75 ve en son İzmir’de yaptığımız şampiyonada 140 sporcu sayısına ulaştık.

İZMİR İLK SIRADA

İzmir’de paralimpik boccia sporcu sayısının çok fazla olduğuna değinen Özen, “En çok sporcumuzun olduğu il İzmir ama Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nda da en fazla sporcuya sahip olan spor branşıyız. Ağır düzeyde engelli bireyler olmasına rağmen sporla yaşama tutunabiliyorlar. İzmir’de 45’in üzerinde sporcu var. En sonuncu yarışmada 47’idi. Rahatsızlıklarından dolayı katılamayanlar vardı. İlk kez bu spor branşı İzmir’de başladı. İzmir bu anlamada çok ciddi çalışmalar yürütüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir, Karşıyaka Foça gibi belediyeler bu konuda ciddi destek sağladılar. Ağır düzeyde engelli sporcu bireylerimizi var edebilme noktasında Türkiye’de örnek teşkil ediyorlar. Diğer illere oranla baktığımızda İzmir’in bu konuda yaratmış olduğu ciddi bir farkındalığı var. Her ildeki her belediye sosyal belediyeciliğin gereği olarak, ağır düzeyde dezavantajı durumda olan paralimpik engelli sporcularımızı var edebilmeleri gerekiyor. Bu olimpiyatlarda oynanan olimpik bir spor branşıdır. O yüzden bizim çocuklarımızı var edebilme noktasında Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Bu çalışmada kendi hakemlerimizi oluşturduk. Bu çok görülebilen bir durum değildir. Federasyonumuzun içerisinde kendi hakemlerimiz var.  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile bir protokol yaptık bakanlığa bağlı kuruluşlardaki antrenörleri eğittik. Amerika’dan eğitmenler getirerek Aksaraydaki paralimpik merkezimizde faaliyetler yaparak kendi antrenörlerimizi oluşturduk. Bu eğitimler sayesinde ülkemizde 60’ın üzerinde antrenör yetiştirdik ve 15 tane de hakemimizi yetiştirdik” diye konuştu.

PETKİM VE BELEDİYELERE TEŞEKKÜR

Ana sponsorları Petkim’e ve vermiş oldukları hizmet ve imkanlardan dolayı belediyelere teşekkür eden Selim Özen şöyle konuştu: “Kamp içerisinde faaliyetlerimizin gelişmemize en büyük sebep olan Petkim’e sosyal sorumluluk kapsamında yaratmış oldukları güzel kamp için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Yine İzmir Büyükşehir Belediyemize sağlamış oldukları ulaşım ve erişim konusunda kendilerine çok teşekkür ediyorum. Karşıyaka Belediyemiz ise bize spor salonu tahsis etti. Bu anlamda kendilerine teşekkür ediyorum.”

ÇOK YARARLI BİR KAMP

İzmir Büyükşehir Belediyespor Engelli Boccia Takımı ve Paralimpik Boccia Milli Takımı Antrenörü Feride Çetin’in ise kampı değerlendirdi. Paralimpik Boccia Milli Takım Hazırlık Kampı için farklı illerden gelen 21 tane sporcu ile bir hafta boyunca hazırlık çalışmaları yaptıklarını belirten Çetin, “Bu kampta çocuklarımızın eksikliklerini, neler eklenebilir konusunda 8 hocamızla birlikte istişare yaparak çalışmalar yaptık. Hocalarımızla fikir alışverişinde bulunarak çocuklarımızın eksik yönlerini tamamladık. Çok yararlı bir kamp oldu. Eksiklerimizin birçoğunu gördük ve tamamladık. Tabiî ki hiçbir zaman eksiklikler bitmez, çalışmalarımız devam edecek” dedi.

GURUR VE MUTLULUK BİR ARADA

Portekiz’de yapılacak olan Paralimpik Boccia Avrupa Şampiyonası’na İzmir Büyükşehir Belediyespor Engelli Boccia Takımı olarak bir sporcu göndereceklerini ve bundan dolayı çok mutlu olduklarını söyleyen Feride Çetin şöyle konuştu: “Şampiyona 25 Ekim- 2 Kasım’da Portekiz’de gerçekleşecek. İzmir’den 3 sporcu katılacak ve bir sporcuda İzmir Büyükşehir Belediyespor Engelli Boccia takımımızdan gidiyor. Mustafa Özkan BC2 klasmanında Avrupa şampiyonasında ülkemizi ve bizi temsil edecek. Milli Takım düzeyinde bir Avrupa Şampiyonasına sporcumuzu göndermekten dolayı çok mutluyum, gururluyum. Aynı zamanda çok heyecanlıyım. Mustafa’nın ilk deneyimi olacak. Takımımızdan ikinci Milli sporcu olacak.  Daha önce de yine bu gururu yaşamıştık. Takımımızda Evren Mutlu BC3 klasmanında Milli Takım düzeyinde Polonya’ya giderek bizi temsil etmişti.”

EN FAZLA SPORCU İZMİR’DE

Engelli Boccia sporunda en fazla sporcunun İzmir’de olduğunu ifade eden Çetin, “Bu sporun kökleri İzmir’de atıldı diyebiliriz. İzmir’den tüm Türkiye’ye yayıldı. Bunun başlangıcını yapan yine İzmir Büyükşehir Belediyemizdir. 10 tane sporcumuzla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İzmir’de yine en fazla sporcuya sahip olan takım da İzmir Büyükşehir Belediyespor Engelli Boccia Takımımızdır. Milli Takım Hazırlık Kampında Portekiz’e gidecek olan Mustafa Özkan’ın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyespor Engelli Boccia takımımızdan sporcularımız Mustafa Çetin, Evren Mutlu ve Mahmut Çoban’da antrenmanlara katılarak kampta yer aldı” dedi.

KAMP YARARLI OLDU

Karşıyaka Belediyesi Boccia Takım antrenörü ve Milli Takım antrenörü Gülşen Ürel ise, kampın amacının sadece Milli Takım oyuncu seçmek olmadığını aynı zamanda sporcuları ölçme ve değerlendirme fırsatı olduğunu söyledi. Ürel, “Kampımızı amacı sadece Milli Takıma gidecek oyuncuları seçmek değil. Çocukları ölçmek ve değerlendirmek de kampımız amaçlarından biri. Aynı şekilde kendimizi ölçmek ve değerlendirme şansını da bu kamplarda yakalıyoruz. Her biri öğrencimiz ile bire bir çalışmalar yaptık. Bütün bunların sonucunda bir veri elde ederek bunu standarda bağlayarak yılsonunda neler yapmışız bunu görebilmek bizim için çok önemli. Yerimizde saymak yerine, yeni neler yapabiliyoruz, bir birimizden neler öğrenebiliyoruz bunlar üzerinde çalışmalar yaptık. Aynı zamanda sporcularımızın portrelerini ortaya çıkartıyoruz. Bu çalışmalarımızı kamp boyunca yaptık. Sporcularımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürmeliyiz, çalışmamız gerek. Zaten hiçbir zaman durmak yok. Çalışmak zorundayız ve daha çok çalışmalıyız. İzmir’deki sporcularımızda çalışma olanakları ve antrenman sayısı çok daha fazla. İzmir’de 8 tane kulüp var. Diğer illerde maalesef antrenör sahibi bile olamayan öğrencilerimiz var. Onların durumunu görmek açısında kamp çok yararlı oldu. Antrenör, malzeme desteği bu spor için çok önemli. Bunların bazılarını kendileri karşılıyor. Karşılayamadıklarını federasyon olarak teknik kuruldaki arkadaşlar değerlendiriyor. On anlamda bu kamp çok başarılı oldu” diye konuştu.

BİRÇOK EĞİTİM VE AKTİVİTE

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında çalışan ve orada beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapan Milli Takım Antrenörü Yiğit Karakaya, zihinsel, bedensel ve ruhsal olmak üzere 3 farklı branşta çalıştığını söyledi. Milli Takım hazırlık kampında sporcuların yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren antrenörü Karakaya, “Kısa mesafe, ortam mesafe ve uzun mesafe çalışmaları ile sporcularımızın birçok noktada teknik ve taktik geliştirmeleri noktasında eğitimler verdik. Daha iyi rehabilite olmaları amacıyla engellilerimizi daha iyi topluma kazandırmak ve farkındalık yaratmak amacıyla birçok eğitim ve aktivitelerde bulunuyoruz” dedi.

BOCCİA’DAN KEYİF ALIYOR

Milli Takım Hazırlık Kampı için İzmir’e gelen  Boccia Milli Takım sporcusu Göksel Palak’ın annesi ve aynı zamanda asistanlığını yapan Zeynep  Palak ise boccia sporu ve Göksel’in bu spor branşı ile tanışmasını anlattı. Boccia spor branşı ile 3 yıl önce tanıştıklarını aktaran Palak, “3 yıldır boccia sporunun içerisindeyiz. Samsun’da Atakum Belediyesi Spor Kulübü’nde çalışıyoruz. Göksel’in Türkiye dereceleri var. Çok severek çalışıyoruz. Aslında böyle bir spor olduğunu öğrendiğimizde çok şaşırmıştık. Öğrenince ‘Göksel nasıl spor yapacak’ diye düşüncelerimiz vardı. Boccia sporuyla tanışınca çok mutlu olduk. Göksel, boccia sporundan çok keyif alıyor, severek yapıyor. Ağır engelli olduklarından dolayı evde yatmaktan başka hayata tutunmaları için yapacakları hiçbir seçenek yoktu. Ama şimdi bir hedefleri, amaçları oldu. Milli takım hedefi vardı, çok şükür o hedefini de ulaştı. Göksel, Milli takım olarak daha önce Polonya’ya gitmişti. Bu sayede yurtdışı deneyimimiz oldu. Boccia ile tanışana kadar Göksel’i biz gezdiriyorduk. Boccia ile tanıştıktan sonra Göksel bizi gezdiriyor” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.