TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Depresyondan kurtulabilirsiniz

Kışın havanın genellikle karanlık olması gibi sebeplerle insanların mevsim geçişi depresyonuna yakalanabildiğini belirten Psikolog Beyza Bülbül, “Depresyondan çıkmak istiyorsanız bol bol su tüketin, yürüyün” dedi

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2017 07:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Depresyondan kurtulabilirsiniz

HALİL YAYLAK

Bahardan yaza ya da yazdan kışa geçişlerde insanların duygu durumlarını ve ruh halini olumsuz etkileyen süreçler ortaya çıktığını ifade den Özel Ata Sağlık Hastanesinde görevli Psikolog Beyza Bülbül, kişilerin bazen hayat koşuşturmasında bu tablonun farkına varamadığını söyleyerek depresyondan kurtulmak için önerilerde bulundu. Bülbül, yazdan kışa geçtiğimiz bu günlerde yaşanan duygu, durum bozukluklarının mevsim geçişi depresyonu olabileceğine dikkat çekti. Bu rahatsızlığın 2-3 gün veya iki haftadan daha uzun sürebileceğini anlatan Bülbül, “Bazı insanlar bu depresyondan hafif etkilerken, kimileri ise daha ağır geçirebilir. Birkaç gün süren depresyonun üzerinde durulmasına gerek yoktur. Ancak depresyon iki haftayı geçiyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınmalı” şeklinde konuştu.

MONOTON BİR HAYAT DÜŞÜNCESİ

Uyku düzeninde bozulma, iştahsızlık ya da çok yemek yeme, yapılan aktiviteleri yapmak istememe, işleri mecburiyetten yapmak istenmesi gibi durumların depresyonun belirtileri arasında yer aldığını belirten Bülbül, şunları söyledi: “Yazdan bir geçiş dönemi oldukları için kişiler yeniden işe veya okula başlar, tekrar monoton bir hayata atıldıklarını düşünürler. Bu durumun yarattığı depresif süreçler bireyleri tetikleyebiliyor. Bu dönemde havanın genellikle karanlık olması, çok fazla güneşe maruz kalınmaması gibi nedenler ruh halimizi olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu süreç içerisinde insanlarla iletişimi bozulup, yapacakları işlerden keyif almama sürecine girilmektedir. Bu süreç içerisinde 2-3 günlük bir depresif belirti gözüküyorsa bu korkulacak bir durum değildir. Çünkü aslında her birey böyle bir süreci yaşamaktadır.”

YÜRÜYÜŞ VE EGZERSİZ

Depresif sürecin iki haftayı geçtiği durumlarda mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerektiğini de ifade eden Bülbül, “Bu durumda birey bol bol açık havaya çıkmalıdır. Yürüyüş ve egzersiz yapmalıdır. Bol bol su tüketmelidir. Kendi enerjisini düşürecek, keyfini kaçıracak insanlarla minimum düzeyde ilişki kurmalıdır. Kendine değer vermeli, kendini sevebilmelidir. Uyku ve beslenme düzenini korumak için azami gayret göstermelidir. Tek başına bunu yapamıyorsa veya bu konuda kendini güçlü hissetmiyorsa mutlaka bu konuda bir uzmandan destek almalıdır” dedi. Bülbül, sorumluluk bilinci olmayan, gezmeyi tozmayı seven, zaman yönetimi olmayan insanlarda depresyonun görülme riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.