TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Deprem değil binalar öldürüyor

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile düzenlenen  ‘Tüm Yönleriyle Yalıtım Seminerleri’nin ilki İzmir Tepekule Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2017 07:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Deprem değil binalar öldürüyor

NİLGÜN TAZE

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile düzenlenen  ‘Tüm Yönleriyle Yalıtım Seminerleri’nin ilki Tepekule Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Seminere Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, İZODER Başkanı Levent Pelesen, İstanbul Aydın Üniv. Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Hasan Heperkan, ÇŞB. Mesleki Hizm.Gn.Md. Enerji Verimliliği ve Tesisat Daire Başkan V.  Murat Bayram, TMMOB İzmir Şube Başkanı Güniz Gacaner Ermin, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği İzmir Şube Başkanı Osman Akbaşak, ÇŞB Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Yapı Denetim Daire Bşk. Tuna Acar, İzoder Isı Yalıtımı Komisyonu Başkanı

Kürşad Sakarya, Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Çiğdem Tekin katıldı.

Bu yıl Anadolu illerinde düzenlemeyi hedefledikleri ‘Tüm Yönleriyle Yalıtım Seminerleri’nin ilkini İzmir’de gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği(İZODER) Başkanı Levent Pelesen, “Bu yıl özellikle, ülke genelinde yalıtım bilincini artırmak, kamu ile sektör temsilcilerini buluşturmak, vatandaşlar ve yalıtım sektöründe faaliyet gösteren kesimlere çözüm önerileri sunmak amacıyla Anadolu’da gerçekleştireceğimiz toplantılara İzmir’den başlıyoruz. Anadolu’daki illerimizde ‘Tüm Yönleriyle Yalıtım Seminerleri’ni İzmir’in ardından, Adana, Elazığ ve Kayseri’de düzenleyeceğiz. Ortak amacımız, ülke olarak sağlıklı, güvenli, dayanıklı ve enerji verimli binalara sahip olmamız için yalıtım bilincinin artmasını sağlamaktır” dedi.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ

Yalıtım bilincini yaygınlaştırmak amacıyla 24 yıldır faaliyet gösteren İZODER olarak dünyanın en önemli gündem konuları haline gelen ‘enerji’, ‘çevre’ ve ‘istihdam’ kavramlarıyla direkt ilişkili bir sektörü temsil ettklerini açıklayan Pelesen, “Ülkemizde önemli bir büyüklüğe ulaşan yalıtım sektörünü tek çatı altında toplayan bir kuruluş olmanın sorumluluğuyla hareket ederken, 2017 yılında da, tüm yalıtım uygulamalarının artmasını ve sektörün büyümesini sağlamak amacıyla önemli adımlar atıyoruz. Bugün Türkiye, ısı yalıtım sektöründe Avrupa’nın en büyüğü konumunda. Bunun bir nedeni de gelişmiş ülkelerin, uzun yıllar önce başlayan seferberlikte epey yol almalarıdır. Şimdi hamle sırası bizde. Bu farkı kapatmalıyız” açıklamasını yaptı.

DEPREME DAYANIKLI BİNALAR

Pelesen, beton kalitesinin yanı sıra bina dayanımı için mutlaka gerekli olan su yalıtımının ihmal edildiğini belirterek Türkiye’de 30 yılını dolduran binalar ömrünü tamamlamış olarak görüldüğünü söyledi. Asgaride 80–100 yıl gibi süre için tasarlanması ve ömrünü bu sürede tamamlaması gereken yapıların bu süre içinde güvenli şekilde fonksiyonunu sürdürmesi için öncelikte suyun yaratacağı korozyon etkisine karşı korunmuş olması gerektiğini vurgulayan Pelesen, “Bugün ülke genelindeki 15 milyon konutta halen su yalıtımı yok. Deprem tehlikesi altında olmayan Avrupa’da bile su yalıtımına yönelik yaptırımlar var ve tüm yalıtım uygulamaları, denetim ve sigorta şirketleri tarafından çok ciddi bir şekilde denetleniyor. Çünkü yapıyı oluşturan ana elemanları ömrü boyunca koruyacak olan su yalıtımı depremde hayati önem taşıyor” şeklinde konuştu.

DEPREM DEĞİL BİNALAR ÖLDÜRÜYOR

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan ise yaşanılan depremlerde insanı depremlerin değil binaların öldürdüğünü hatırlatarak, “İstanbul’da yaşanan büyük felakette fay hattından ölen yalnızca bir vatandaşımız vardı. Hayatını kaybeden 20 bin insanın içinden deprem nedeni ile sadece bir insanın hayatını kaybetmesi bize binalarımızın depreme dayanıklı hale getirmenin artık zorunlu olduğunu vurguluyor. Kentsel dönüşüm çerçevesinde ülkemizin yüzde 65’inn dönüşmesi gerektiğini hepimiz biliyoruz. Bu artık geciktirilmemesi gereken bir konu. Bakanlığımız yaklaşık 7 milyon konutun 15 yıl içerisinde dönüştürülmesi gerektiğini açıkladı. Bugün Karabağlar’da kentsel dönüşümü başlatarak 10 bin konutu etap etap yenilemeyi hedefliyoruz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.