TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Değişim çok zor”

İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Gökhan Özdemir hayvan sağlığı ve hakları adına sürdürülebilir devlet politikaları üretilmediğini belirterek, kurumların bu konularda yetersiz kaldığını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2017 08:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Değişim çok zor”

NİLGÜN TAZE

1954 yılında bölge odası olarak kurulan İzmir Veteriner Hekimleri Odası o zamanki veteriner hekim sayısına ve olanaklara istinaden İzmir ilinin yanında Aydın, Denizli, Muğla ve Manisa illerini kapsayacak şekilde bölge odası olarak faaliyete başlamıştır. 1992 yılından sonra artan üye sayısı ve imkanlar sayesinde her il kendi oda yönetimini oluşturarak ayrılmıştır.

Son 10 yıldır İzmir Veteriner Hekimleri Odası olarak faaliyet göstermekte olduklarını açıklayan İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Gökhan Özdemir, “Geçmişte zamanın koşulları doğrultusunda elbette zor süreçler yaşanmıştır. Hem teknolojik hem de ekonomik anlamda bugünkü imkanlar yoktu ve dolayısıyla kurumsallaşmak epey zaman aldı. Odaların kuruluş amaçları ve çalışma alanları yasalarla belirlenmiştir. Bu kapsamda öncelikle meslektaşlarımız olan üyelerimizle ilgili faaliyetleri yürütüyoruz. Bunun yanı sıra mesleki hak ve kazanımlarımızın ya da mesleğimizi ilgilendiren yasaların takipçisi olmaya çalışıyoruz” dedi.

TEK TIP TEK SAĞLIK

Mesleki anlamda çok farklı sektör ve dallarda çalışma alanları bulunduğunu ifade eden Özdemir şunları söyledi: “Bu açıdan yaptıklarımızı iki üç satırla özetleyemeyiz. Ancak Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz ilklerden bir iki tane farklı çalışmayı söyleyebiliriz. Veteriner Halk Sağlığı Çalışma Grubumuz Tek Tıp Tek Sağlık konsepti kapsamında birçok meslek grubuyla ortak aktif olarak ‘Tek Tıp Tek Sağlık’ faaliyetlerinde yer alıyoruz. Hayvan haklarına ilişkin yasa tasarısına dair defalarca farklı kurum ve kuruluşlarla ortak taslak çalışması yaptık ve yetkililere ilettik. TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri kapsamında bir projede paydaş olarak yer aldık. Anaokulu öğrencileri, öğretmenleri ve aileleri ile birlikte ‘Yalnız Değiliz’ adlı projede doğa ve hayvan sevgisi ile bilinçli hayvan sahibi olma konusunda bilgilendirmeler yaptık.”

SOSYAL PROJELER

Yaban hayatı, gıda güvenliği, halk sağlığı konularında pek çok ulusal ve uluslararası kongrelere konuşma yapmak üzere katılım sağladıklarını ifade eden Özdemir, “Şu ana kadar geri dönüşleri çok iyi olan çalışmalara imza attık. Aynı şekilde mesleğimizi özellikle kamuoyuna doğru anlatacak projelerde yer almayı planlıyoruz. Diğer gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında ülkemizdeki Veteriner Hekimlerin tek temel sorunu mesleğimizin hak ettiği yerde olmamasından kaynaklanıyor. Ne yazık ki insanımızın hayvana bakış açısı yanlış. Evinde kedi köpek besleyenler arasında bile veteriner hekimin hayatındaki önemini anlamamış olanlar var. Sorun geçmişten gelen algı hataları kaynaklı aslında. Böyle olunca hayvancılık da bilimsel olmuyor, yasal düzenlemeler de, ülke politikaları da bilimsel olmuyor”  dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR POLİTİKA

Halk sağlığı, hayvan sağlığı, refahı ve hakları adına sürdürülebilir devlet politikaları üretilmediğini ve bu sorunun çözümünün eğitim, bakış açısı ve algının değişmesi ile mümkün olacağını belirten Özdemir, “Bu da ne yazık ki atomu parçalamaktan bile zor. İzmir’de hayvan hakları bakımında şanslıyız. Çok duyarlı bir kitle var. Bu da hayvanlara karşı şiddet uygulayanların peşine düşülmesi açısından çok olumlu. Ancak iş gelip yasal desteğe dayanınca ne yazık ki işlem yapmakla yükümlü kurumlar da yetersiz kalıyor. Artan Veteriner Fakülteleri mantık çerçevesinde bile bakıldığında diğer tüm meslek dallarında olduğu gibi eğitim kalitesinin düşmesi açısından risk. Kaldı ki veteriner hekimliği adı üstünde bir takım donanım gerektiren, uzmanlık gerektiren bir hekimlik olayı. Her hangi bir bölüm açar gibi veteriner fakültesi açarsanız orayı belki de çok istekle ve bilinçle seçen aday meslektaşlarımızı hayal kırıklığına uğratırsınız” şeklinde konuştu.

FAKÜLTELER FAZLA

Özdemir, veterinerliğin teorisi ağır bir meslek olmasının yanında uygulaması olmaksızın yapılacak bir meslek de olmadığını açıklayarak şu ifadeleri kullandı: “İşsizlik genel anlamda bir sorun. O yüzden veteriner hekim olarak en azından özel sektörde şartlar çok iyi olmasa da çalışma alanınız geniş. Ancak bir çok platformda dile getirdiğimiz gibi bu kadar veteriner fakültesi ülkemize fazla. Her yıl bin – bin 200 veteriner hekim mezun oluyor ve eğer sermayeniz varsa klinik açma olanağınız oluyor. Ancak hastalarınız olan hayvan popülasyonu belli. Kırsaldan kente hızlı bir göç var köyler de bile neredeyse kimse hayvancılık yapmak istemiyor. Hayvancılık biterse, kentlerde de evcil hayvanları sahiplenme düzeyinde bilinç artmazsa geleceğimiz açısından artan mezun sayısı nedeni ile endişe etmemiz gerekecektir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.