TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocukların uyku düzeni önemli

Acıbadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç.Dr. Sevda İsmailoğulları, çocukların uyku düzenlerinin ihtiyaç duydukları uyku süresine göre organize edilmesi gerektiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2017 07:59
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çocukların uyku düzeni önemli

Her yaşta çocuğun farklı uyku saatlerine ihtiyaç duyduklarını belirten Doç.Dr. Sevda İsmailoğulları, 3-5 yaş için gündüz uykuları dahil 10-13 saat, 6-12 yaş için 9-12 saat uyku önerildiğini ifade etti.

UYKU RUTİNİNİ KORUYUN

Uyku düzenin sağlanamaması durumunda, dikkatsizlik, konsantrasyon ve duygulanım bozuklukları, hiperaktivite ve yorgunluk gibi sorunlarla karşı karşıya kalınabildiğine işaret eden Doç.Dr. Sevda İsmailoğulları, ailelere şu önerilerde bulundu: “Yeni uyku alışkanlıklarına aniden değil, yavaş yavaş geçin. Çocuğunuzun okul başlangıç saatine uygun olacak şekilde, yatma ve kalkma saatlerini erkene çekmeye çalışın. Bu düzeni hafta sonu da devam ettirmeye özen gösterin. Düzenli bir uyku programı oluşturun: Çocuğunuzun her gün aynı saatte yatmasını ve aynı saatte uyanmasını sağlayın. Günlük uyku rutinini koruyun: Dinlendirici bir uyku için sakin, rahatlatıcı bir yatma zamanı programı oluşturun. Uyku öncesinde 2-3 aktivite içerecek şekilde 20-30 dakika süren standart bir program uygulayın (örn; banyo, diş fırçalama, 2 masal, şarkı, dua,...). Bunun içine çocuğunuzun hoşuna gidecek şeyler de koymaya çalışın. İstikrarlı olun: Çocuğun uyku saatini kendisinin belirlemesi, TV önünde uyumasına izin verilmesi, bir gün beraber uyumalarına izin verilmemesi ertesi gün izin verilmesi gibi davranışlar çocuğun uyku düzenini bozacaktır. Bu nedenle kararlarınızda istikrarlı ve önceden tahmin edilebilir olun. Şekerli gıdalar vermeyin: Yatma saatinden önce şekerli gıdalar ve atıştırmalıkları tüketmesine engel olun. Elektronik cihazları kapatın: Televizyon izleme, internette dolaşma, bilgisayar oyunları gibi aktiviteler uyku sorunlarına neden olabiliyor. Bu nedenle yatmadan en az 1 saat önce tüm elektronik cihazları kapatın.İyi bir uyku ortamı yaratın: Çocukların yatak odasının uyku için rahat, sessiz ve uygun ısıda olmasını sağlayın. Uyurken de büyüme hormonunun salgılanmasını kolaylaştırmak için ışıkları söndürün.” (İHA)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.