TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklarda beslenme

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, çocuklarda sağlıklı beslenmenin önemine değinerek tavsiyelerde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2017 07:58
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çocuklarda beslenme

ONURHAN ALPAGUT / ÖZEL HABER

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, çocuklar için sağlıklı ve dengeli beslenme önerilerinde bulundu. Okul çağı büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, çocukların ev dışında arkadaşlarıyla yemek yemeye başladıkları, yaşam boyu sürebilecek beslenme alışkanlıklarının büyük ölçüde oluştuğu bir dönemdir. Çocukluk çağında kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlıkları hayatın sonraki dönemlerini etkileyerek ileride ortaya çıkabilecek beslenme sorunlarını önlemede temel çözüm yolunu oluşturmaktadır. Çünkü sağlıklı beslenme çocuğun bedensel, sosyal, duygusal gelişmesi ve davranışları üzerinde önemli bir rol oynamaktadır.

BESLENME ÖNEMLİ

Çocuklarda beslenmenin önemine dikkat çeken Oral, bilgilendirmelerde bulundu. Oral, “Çocuklarda beslenme aynı erişkin bireylerde olduğu gibi son derece gerekli ve önemlidir. Özellikle fizik aktivite ile uğraşan çocukların karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri dengeli ve tam alması esastır. Temelde erişkin beslenmesi ve çocuk beslenmesi arasında fark yoktur. Sadece porsiyonlar (oranlar) daha küçüktür. Bir genç sporcu beslenmesinde nelere dikkat ediyorsa, çocuklar da aynı kurallar geçerlidir. Bu bağlamda çocuklarda süt ve süt ürünlerinin tüketimine ağırlık verilmelidir. Çünkü gelişimi sağlayan kalsiyum minerali sütte bolca vardır. Yapılan yanlış şudur: eğer çocuk süt sevmiyorsa, sütten mahrum kalmaması için yoğurt ya da peynir tüketmesi sağlanmalıdır. Çocuğun tüm ürünleri sevmesi beklenemez. Sevdiği ürünleri seçerek çocuğun tüketmesi sağlanmalıdır. Kalsiyum için bu gereklidir. Aynı zamanda demir minerali de göz ardı edilmemelidir. Demir, kan yapımında önemli olan aynı zamanda beyinsel ve sinirsel gelişimi de içerisinde barındıran bir mineraldir. Özellikle dengesiz beslenme demir eksikliğine yol açmaktadır. Demir eksikliği sporda ciddi sıkıntılara yol açmaktadır. Mineralden zengin beslenmek esas alınmalıdır. Beslenmeye dikkat edilmemesi ciddi sorunlar doğurabilmektedir” diye konuştu.

DEMİR EKSİKLİĞİ BÜYÜK SORUN

Demir eksikliğinin spor dışında öğrenmede de ciddi sıkıntılar yaratabileceğini kaydeden Oral, “Son araştırmalarda bu kanıtlanmıştır. Son yapılan araştırmalarda; mineralden zengin beslenen çocukların sosyal alanda daha başarılı oldukları, algı güçleri ve öğrenebilme yetilerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Spora dönük çocuklarda zaman zaman kan testleri yapılarak, kan parametrelerinin incelenmesi önemlidir” dedi.

SEBZE-MEYVE TÜKETİMİ

Çocuk beslenmesi hakkında tüyolar veren Oral, “Tercihen dört yada beş öğünden beslenme sağlanmalıdır. Yapılan çalışmalarda, 4-8 yaş arası çocukların yüzde 70’inin genelde dört öğün beslenerek fizik aktivitede daha başarılı oldukları saptanmıştır. Yaş arttıkça 7-8 gibi bir rakama günde alınan öğün sayısı çıkartılabilir. Bu noktada şuna dikkat etmek lazım: ara öğün adı altında çocuğa şeker ve şekerleme türü ürünler verilmemelidir. Şeker türü ürünler iştah dengesini ve diş sağlığını bozacağı için uzak durmak gerekmektedir. Ara öğünde sebze-meyve tüketimi yapılabilir” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.