TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Çocuğunuz en arka sırada oturmak istiyorsa..."

Psikiyatri Uzmanı Dr. Nehir Kürklü, küçük yaştaki öğrencilerin sınıflarda arka sıraları tercih etmesinin sosyal fobi hastalığına işaret olabileceğini belirtti, ebeveynlere uyarılarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2017 11:53
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
"Çocuğunuz en arka sırada oturmak istiyorsa..."
Memorial Antalya Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Uz. Dr. Nehir Kürklü, sosyal fobi hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Kürklü, sosyal fobi hastalarının özellikle küçük yaşta okul zamanından başladığına dikkat çekerek, öğrencilerin sınıflarında arka sıralara oturma istekleri olduğunu söyledi.

KİŞİSEL GÖRÜNÜMLE İLGİLİ KAYGILAR SOSYAL FOBİYİ ARTIRIYOR

Günlük yaşamda sosyal fobisi olan kişinin insanlar önünde rezil olacağını düşünerek hareket ettiğini belirten Kürklü, “Sosyal fobinin hata yapma, küçük düşme, rezil olma, utanç duyma, aşağılanma, reddedilme korkusu nedeniyle, çeşitli toplumsal performans gerektiren durumlarda yaşanan sosyal kaygı bozukluğuna denilmektedir. Günlük yaşamda sosyal fobisi olan kişi; kendi görünümünün ya da sunumunun diğer insanlar tarafından beğenilmeyeceğini, onların önünde rezil olacağını ve utanç duyacağını düşünür. Bu düşünceler kaygıyı artırır ve sempatik sinir sistemi aktif hale gelerek, kaygının vücutta oluşturduğu bedensel etkiler ortaya çıkar” dedi.

“KALABALIK ORTAMLARDA BULUNMAK TEHDİT HALİNE GELEBİLİYOR”

Hastaların kalabalık önünde sunum yapmayı tehdit olarak algıladığını da kaydeden Kürklü, “Bir sosyal fobi hastası için yeni insanlar ile tanışma, otorite olarak gördüğü önemli insanlar ile konuşma, kalabalık önünde sunum yapma gibi durumlar tehdit olarak algılanır. Toplulukta adının söylenmesi, söz hakkı verilmesi, fikrinin sorulması, telefon görüşmesi yapması ve sözlü sınavlara girmek de bir işkence haline gelebilir. Bunun yanında; toplum içinde yemek ya da içmek, bir şeyler yaparken başkalarınca izleniyor olmak, toplantı, düğün, parti gibi kalabalık ortamlara katılmak ve umumi tuvaletleri kullanmak gibi birçok durum da onlar için oldukça zorlayıcıdır” diye konuştu.

“SOSYAL FOBİ GENEL VÜCUT SAĞLIĞINI DA BOZUYOR”

Sosyal fobinin genel vücut sağlığını etkilediğini kaydeden Kürklü, “Sosyal fobisi olan kişilerde kalp atışı ve nefes alış verişinde hızlanma, ağız kuruluğu, seste titreme, ateş basması, kızarma, terleme şeklinde ortaya çıkan kaygı belirtileri görülür. Kişi; bu belirtilerin dışarıdan fark edileceğini, kendisini toplum önünde küçük düşüreceğini ve utandıracağını düşünerek, daha çok korkar ve bir kısırdöngünün içine girer. Sonuçta, kendince tehdit olarak gördüğü durumlardan kaçınarak yaşamını sürdürmeye çalışır” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUĞUNUZ EN ARKA SIRADA OTURMAK İSTİYORSA…”

Sosyal fobi hastalarının çocukluklarından itibaren tehdit algıladıkları unsurlara karşı yöntemler geliştirdiğine değinen Kürklü, “Çocukluklarından itibaren özellikle tehdit unsuru olarak gördükleri durumlarla baş etmek için bazı yöntemler geliştirir. Küçük yaşta sınıfta arka sıralarda oturmaya ve kendisine özellikle sorulmadıkça cevap vermemeye çalışmak bunlardan bazılarıdır. Yeni ve yabancı ortamlarda kaygısı artığı için, yalnız ya da tanıdığı kişiler ile kısıtlı aktivitelerde bulunur. Çok iyi yapmış olsa bile kaygısı nedeniyle ürettiği ödev ve projeleri sunmaktan çekinir” dedi. (İHA)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.