TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiğ süt düzenlemesi takdir topluyor

İzmir’in süt üreticilerinden, çiğ sütün marketlerde satışı düzenlemesine yorumlar geldi

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2017 11:10
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çiğ süt düzenlemesi takdir topluyor

EMİRCAN IŞILDAK-ÖZEL HABER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından getirilen düzenleme ile marketlerde satışının önü açılan çiğ süt konusunu değerlendiren Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ve uzun yıllar süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren İzmir Mardinli Genç İşadamları Derneği (İMGİAD) Başkanı Erdal Ataklı, önemli açıklamalarda bulundu. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, bakanlığın yaptığı düzenlemenin halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

UYGULAMA TESCİLLENDİ

Eskiyörük, “Çiğ süt genel olarak evde yoğurt ve sütlü tatlı yapımında kullanılmaktadır. Bu bizim bir geleneğimiz. Geçtiğimiz yıl güvenli çiğ süt arayan tüketicilerimizin bu konudaki ihtiyacını fark edip, kontrolsüz ve tehlikeli olan sokak sütüne karşı sağlıklı bir alternatif olması amacıyla ambalajlı ari çiğ süt üretimine başladık. Bakanlığımız da yaptığı düzenlemeyle bu uygulamamızın doğruluğunu bir kez daha tescilledi” dedi.

GÜVENLİ GIDA

Güvenli gıdaya önem veren tüketiciler tarafından Tire Süt Kooperatifi’nin çiğ sütünün büyük ilgi gördüğünün altını çizen Başkan Eksiyörük, şöyle devam etti: “Çiğ sütleri günlük üretim yaptığımız için piyasaya sipariş usulüyle arz ediyoruz. Tüketicilerimiz, İzmir’deki her şarküteriden bir gün önceden sipariş vermek kaydıyla ulaşabilmektedir. Bu nedenle çiğ sütlerimize nasıl veya nereden ulaşacağını bilmeyen tüketicilerimiz en yakın şarküteriden talep edebilir ya da 0850 446 0850’den doğrudan bize ulaşabilir.”

İLAVE SU

İMGİAD Başkanı Ataklı ise çiğ sütün muhafazası konusunda alınması gereken önlemleri dile getirdi. Birçok markette çiğ sütü koruyabilecek uygun koşulların olmadığına dikkat çeken Ataklı, tüketicilere de dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Ataklı’ya göre çiğ sütün üzerine su ilave edilmesi durumunda sütün hareketi ürünün aynı zamanda sağlıklı olup olmadığının da bir göstergesi. Ataklı’ya göre süt suyun üzerine çıkarsa bozuk ürün satın alınmış anlamı taşıyor.

TÜKETİCİYİ UYARDI

“Çiğ sütün işlenmeden marketlerde satılması sakıncaları ve riskleri de beraberinde getirir. Çünkü çiğ süt çok hassas bir gıda ürünüdür. Doğru sıcaklık koşullarında saklanması, muhafaza edilmesi gerekir. Eğer çiğ süt için yeterli soğuk hava derecesini sağlayamazsak, belirli sıcaklıktan sonra ekşimeye başlar. Neredeyse ekşi peynir halini alır. Satış zincirlerini oluşturan çoğu marketlerde de bu sıcaklık oranları dengelenemiyor” diyerek çiğ sütün oluşturabileceği risklere dikkat çeken Erdal Ataklı, çiğ sütlerin market satışlarıyla ilgili de önemli bilgiler paylaştı. İzmir’de uzun yıllar süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Ataklı, çiğ süt konusunda tüketicilere de uyarılarda bulunarak, “Doğallığını yitirmeden çiğ sütü tüketiciyle buluşturmak gerektiğine inanıyorum. Bu işin özü olan doğallığın ticari hale gelmemesinden yanayım. Dolayısıyla market satışlarında doğru koruma yöntemleri oluşturulmadığı takdirde düzenleme kötü sonuçlar doğurabilir. Bazı büyük marketlerde -40 derece olan soğutucu mekanizmalar, dolaplar mevcut fakat çoğu yerde de bunları göremiyoruz. Bu nedenle tüketici de çok dikkat etmeli. Marketten satın aldığı çiğ sütün üretim tarihine, son tüketim tarihine iyi bakmalı. Bunun dışında satın alınan sütü bir bardağa boşaltıp, üzerine biraz su ilave edersek sütün bozulup bozulmadığını da anlarız. Eğer süt suyun üzerine çıkarsa bu süt bozulmuş anlamına gelir. Bunlara dikkat etmek lazım” diye konuştu.

24 SAATTE MÜŞTERİYE ULAŞACAK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile çiğ sütün satışına dair usul ve esaslar belirlendi. Buna göre, çiğ süt sağımdan itibaren 24 saat içerisinde tüketiciye ulaştırılacak. Çiğ sütün son tüketim süresi de ilk sağım saatinden itibaren 48 saati geçmeyecek. Süt üreten hayvancılık işletmesi merkez kabul edilerek hazır ambalajlı çiğ süt için 500 kilometrelik yarıçap içerisinde, hazır ambalajlı olmayan çiğ süt için 200 kilometrelik yarıçap içerisinde yer alan ve son tüketiciye sabit bir yerde konumlandırılmış otomatik satış makineleri veya bakkal, market ve benzeri yerlerde satılabilecek.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.