TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Blockchain EGİAD gündeminde

EGİAD’ın konuğu olan IBM Türkiye Finans Sektörü İş Geliştirme Lideri Simge Alpargun, kısaca şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir dağıtık veri tabanı olarak tanımlanan Blockchain hakkında önemli bilgiler paylaştı

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2018 07:41
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Blockchain EGİAD gündeminde

NİLGÜN TAZE

Son dönemde iş ve teknoloji dünyasında yer bulan Blockchain, Ege Genç İşadamları Derneği’nin (EGİAD) de gündeminde yer aldı. Blockchain teknolojisini öğrenmek ve iş dünyasına yansımalarını değerlendirmek için bir bilgilendirme semineri düzenleyen EGİAD, konunun uzmanı olarak IBM Türkiye Finans Sektörü İş Geliştirme Lideri Simge Alpargun’u ağırladı. Bilgiye sahip olanın güce de sahip olacağını belirten Ege Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter, bilginin önemine değinerek, “Bilgiye sahip olan ve bilgiyi şekillendirmeyi becerebilenler geleceği de şekillendirebilecek. Bilginin adaletli olarak dağılmaması gelecekte dijital diktatörlüklerin oluşumuna neden olacaktır. Bu nedenle karar oluşturmak için gerekli olan bilgilerin birçok kurum ve vasıta arasında dağıtılması gerekiyor” dedi. Günümüzde yıkıcı teknolojilerin oyunun kurallarını değiştirdiğini ifade eden İlter, şu açıklamaları yaptı: “Ekonomi ve teknolojinin kesiştiği yerde bulunan blok zinciri (blockchain) teknolojisi de bu yıkıcı etkiyi göstermeye aday. Bu kapsamda, finansal teknolojinin de yalnızca ekonomistler, mühendisler ya da bankacılık uzmanları tarafından değil tüm iş dünyası tarafından da bu büyük değişimin çok dikkatle takip edilmesi gerektiği bir gerçektir.”

AKILLI SÖZLEŞMELER

Bankaların ve aracı kurumların kapalı merkezi sistemler kullandığını, blok zincirinin ise bu ihtiyaçlara karşılık olarak herkese açık, şeffaf, merkezi olmayan, ara yapılara ihtiyaç duymayan bir çözüm önerdiğini dile getiren İlter, “Akıllı sözleşmeler, şu anda kullanımda olan geleneksel sözleşme yapılarına karşı çeşitli avantajlar sunmaktadır. Akıllı sözleşmelerin sunduğu avantajlar arasında manuel yürütülen süreçleri otomatize ettiklerinden dolayı iş akışlarına hız kazandırabilecektir.

Akıllı sözleşmelerin merkezi bir yapı yerine ağ üzerinde dağınık olarak uygulanması manipülasyon, yerine getirilmeme gibi riskleri azaltacak veya yok edecektir” ifadelerini kullandı.

GÜVENİLİR TAKİP SİSTEMİ

EGİAD’ın konuğu olarak iş dünyasıyla bir araya gelen IBM Türkiye Finans Sektörü İş Geliştirme Lideri Simge Alpargun ise, bir zamanlar Bitcoin girişimcilerinin son derece teknik ve anlaşılması zor görünen dünyasıyla sınırlı olan Blockchain teknolojilerinin, ticaret dünyasının ilgi odağı olduğunu belirtti. Sektör liderlerinin 10 yıl veya daha uzun bir süre içinde iş dünyasına yön vermesi beklenen bu teknolojiyi kaçırmak istemediğini dile getiren Alpargun, “Blockchainlerin yaygın olarak bilinen hali olan dağıtık hesap defterlerinin (distributed ledger), birçok işletme için dünyanın her yerine yayılmış, uzun ve karmaşık tedarik zincirleri de dahil olmak üzere çeşitli piyasa ortamlarında işlemlerin güvenliğini, şeffaflığını ve verimliliğini artırmaya yönelik olağanüstü potansiyeli bu cazibenin önemli bir unsuru olarak görülüyor” şeklinde konuştu.

İŞ AKIŞI KOLAYLAŞACAK

Alpargun, ödemelerin nihayet otomobil bayiinin alacak hesaplarına ulaşıncaya kadar, birçok büyük defter, farklı yönlendirme numaraları ve pek çok aracının sürece dahil olduğunu açıklayarak, “Bu süreç içinde taraflardan herhangi birinin bir sorusu olursa, dönüp evraklara bakılması, sesli mesajlar bırakılıp yanıtlanması ve özel veri tabanlarına başvurulması gerekiyor. Buradan yola çıkılacak

olursa, Blockchain teknolojisinin bu kadar ilgi görmesi sürpriz değil. Dağıtık büyük hesap defterleri bu tür işlemlerin tüm taraflarda tamamen şeffaf bir biçimde birkaç dakika içinde tamamlanmasını sağlıyor. Yerel bir vergi dairesi denetime geldiğinde işletme onlara ne zaman, hangi tutarlarda ödeme yapıldığını net olarak gösterebilecek. Alıcı yanlış bir SKU (stok bulundurma birimi) gönderildiğini belirtirse, hem alıcı hem de satıcı firma sevkiyatın yapılıp yapılmadığını ve ne zaman yapıldığını görmek için işlem kaydını açabilecek” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.