TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir kaç kaşık bile olsa çorba tüketin

Ramazan ayının hem sıcaklara gelmesi hem de beslenme değişikliği oluşturması nedeniyle uyarılarda bulunan Uzman Diyetisyen Işın Sayın, “İftariye tabaklarından kurtulun, Sadece hurma ya da zeytin yeterli. Yemeğe başlamadan önce mutlaka bir kaç kaşık bile olsa çorba tüketin” dedi

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2018 07:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bir kaç kaşık bile olsa çorba tüketin

HALİL MEMİŞ/İSTANBUL

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, Ramazan ayının hem sıcaklara gelmesi hem de beslenme değişikliği oluşturması nedeniyle uyarılarda bulundu. Uzun süreli açlıkta metabolizma hızının düştüğünü hatırlatan Sayın, “Hamur işi, pirinçli yemekler, patates ve makarna aynı besin grubunda yer alır. Tabağınızı oluştururken bu gruptaki yemeklerden sadece bir tanesini tercih edin. Asıl almamız gereken besinler ise ana yemek, yoğurt, salata ve sudur. Sahurda da iftarda da probiyotik yoğurt tüketmenizi tavsiye ederim. Ayrıca bağırsak fonksiyonları için önemli olan salata, sebze ve bakliyata mutlaka yer verin” dedi.

FAZLA PİDE TÜKETMEYİN

Ramazan ayında tutulan oruçla birlikte beslenme düzeninin tamamen değiştiğine dikkat çeken Işın Sayın, “İftariye tabağındaki fazla yiyeceklerden uzak durun. Sadece hurma ya da zeytin yeterli. Yemeğe başlamadan önce mutlaka birkaç kaşık bile olsa çorba tüketin. Ramazan boyunca kilo almak istemeyenler ise bir avuç içi kadar pideden çok yemesin” değerlendirmesinde bulundu. Sayın, Ramazanda iftardan sahura kısıtlı zaman aralığında su tüketiminin sıklıkla ihmal edildiğini dile getirdi. Çay, kahve ve maydanozun idrar sökücü özelliği olduğu için idrar vücudu daha da susuz bırakacağını belirten Sayın, “Türk milleti olarak çaya düşkünlüğümüz bir gerçek. Fakat çayımızı en azından açık ve az sayıda tüketmeye özen göstermeliyiz. Bunun yanı sıra kahve uyumanızı engelleyebilir, tansiyonunuzu da yükseltebilir. Bu yüzden kahve tüketimini de minimuma indirmeliyiz” diye konuştu.

EN AZ 2 LİTRE SU İÇİLMELİ!

Günde ter bezleri, idrar yolları, akciğerler ve bağırsaklar yoluyla yaklaşık 2 litre su kaybettiğimizi hatırlatan Sayın, “Yaz aylarında terleme ile birlikte su kaybı daha da artıyor. Oruç tutarken de vücutta sıvı kaybı artar ve eksilen vücut suyunun yerine konulması gerekir. İftarla sahur arasında 2 litre su tükettiğinize emin olun” dedi.

ARITILMIŞ SU KULLANILMALI

Uzman Diyetisyeni Işın Sayın’ın, Gıda Teknolojileri Dergisi’nde yayınlanan Gıdalardaki Ağır Metal Kontaminasyonları, Bulaşma Kaynakları, Sağlık Riskleri ve Ulusal/Uluslararası Standartlar tezinde ve birçok araştırmada da belirtilen eski binalarda kullanılan musluk sularının paslı borulardan geçmesi, enfeksiyon, bağışıklık sorunları, alzheimer, parkinson gibi çeşitli nörolojik hastalıklara neden olabiliyor. Bundan dolayı arıtılmış su kullanılmalı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.