TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Belkahve yemyeşil

Batı Anadolu Grubu’nun 2007 yılından bu yana Belkahve’de hayata geçirdiği rehabilitasyon çalışmaları ile 50 bin fidan doğaya kazandırıldı. Belkahve bölgesi, yeni dikilen ve bugün boyları 6 metreyi geçen çam ağaçları ve diğer bitki türleri ile yeniden yeşil doğa örtüsüne kavuşturuldu

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2017 08:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Belkahve yemyeşil

Batıçim, İzmir Bornova İlçesi, Belkahve yöresinde örnek bir rehabilitasyon çalışmasına imza attı. Batı Anadolu Grubu, çimento üretiminde kullandığı kalker ocaklarının faaliyetine son verdikten hemen sonra, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı protokol uyarınca, 10 yılda yaklaşık 40 hektarlık (400 bin m2) alanı 50 bin fidan ile yeniden ağaçlandırdı. Batıçim’in Belkahve’de gerçekleştirdiği doğaya yeniden kazandırma çalışmaları ile bölgede ekolojik denge yeniden kuruldu. Sahanın mevcut topografyası, doğal topografyaya uyumlu hale getirilerek, arazinin tarımsal ve ormansal kullanıma yeniden açılması sağlandı.

ÇAM AĞAÇLARI İÇİNDE

15 km’lik uzunluğa sahip ocak alanı basamaklarında gerçekleştirilen çalışmalarda, kanallar açılarak altyapı çalışması yapıldı, zemine bitkisel toprak serildi. Ardından toprağı azot açısından zenginleştirecek, bitki yaşamını güçlendirecek, güneşli, sıcak ve kurak iklim koşullarına uyumlu, kireçli zeminde yetişme şansına sahip ağaç türleri dikildi. Bunun yanı sıra, kısa zamanda gelişip alanı diğer bitki türlerine hazırlayacak, farklı hava koşullarına dayanıklı, birbirini destekleyecek çeşitli bitkiler de yerleştirildi.

YEŞİL DOĞA ÖRTÜSÜ

Bölgeye dikilen, Pinus brutia (Kızıl çam), Pinus pinea (Fıstık çamı ), Lavandula Stoechas (Lavanta), Spartium Junceum (Katır Tırnağı), Jasminum Fruticans (Sarı Çiçekli Yasemin), Cistus (Laden), Robinia Pseudoa (Yalancı Akasya), Prunus Amygdalus (Badem), Cercis Siliquastrum, Acacia Dealbata (Ada Mimozası) gibi bitki fidanlarının büyümesi ile Belkahve bölgesinin görsel kirliliği yavaş yavaş ortadan kalktı ve peyzaj açısından çevresiyle uyumlu hale getirildi. Batıçim’in 2017 yılı itibariyle Belkahve Bölgesi’nde yaklaşık 40 hektarlık alana yayılan kalker ocaklarında gerçekleştirdiği rehabilitasyon çalışmaları sürecinde dikilen fidan sayısı 50 bine ulaştı. Doğal yaşama en iyi uyum sağlayan bitkiler ise çam ve katırtırnağı oldu. Bugün boyu 6 metreyi geçen çam ağaçları ile Belkahve bölgesi yeşil doğa örtüsüne yeniden kavuşturulmuş oldu.

Batıçim, Batı Anadolu Grubu’nun çevreyi koruma sorumluluğu doğrultusunda, kullandığı maden sahalarını faaliyet bitiminde rehabilite ederek, bitki ve canlı yaşamına kazandırılması için çalışmalarına önümüzdeki dönemde de devam edecek. (HABER MERKEZİ)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.