TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bass’dan gözaltı değerlendirmesi

Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçisi John Bass, “Terörizm suçlamaları çok ciddi suçlamalar. Bu iddiaları destekleyen kanıtlar nelerdir bilmek istiyoruz” diye konuştu

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2017 07:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bass’dan gözaltı değerlendirmesi

ABD Büyükelçisi Bass, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyelerini rezidansta kabul etti. Bass, konsolosluk çalışanının gözaltına alınması ile ilgili bir soru üzerine, “Türk hükümetinin bizim Türk vatandaşı olan konsolosluk çalışanlarımızla ilgili kararı, ilişkilerimizdeki kötü seyrin son aşaması oldu. Bu, iki toplum arasındaki uzun süreli ilişkileri kesintiye uğratma kararı almak istediğimiz bir şey değildi. İki taraf, olması gerektiği gibi birbiriyle sağlıklı iletişim içinde değil. Maalesef ABD hükümeti, Türk hükümetinden resmi bir iletişim almadı neden bizim çalışanlarımızın tutuklandığı konusunda. Terörizm suçlamaları çok ciddi suçlamalar. Bu iddiaları destekleyen kanıtlar nelerdir bilmek istiyoruz. Şunu temin ederim ki ABD hükümeti, Türk hükümetinin ABD’de çalışanlarıyla ilgili bir terörizm suçlaması olsa bununla ilgili Türk hükümetiyle iletişime geçerdi. Bunun aynını Türk hükümetinden bekliyoruz. Halen neden bizim personelimizin tutuklandığı konusunda bilgi sahibi değiliz. Tutuklanan çalışanımız, Türk hükümeti ile yakın iletişim halindeydi. Ve biz diğer çalışanlarımızı riske atmamak için vize kararını aldık. Bu meselenin çok kısa sürede çözülmesini umuyoruz. Fakat Türk hükümetiyle iletişime geçme niyetimiz sürüyor” cevabını verdi.

IŞID SALDIRI GERÇEKLEŞTİREMİYOR

Bass, sıcak gelişmelerle ilgilendiklerini vurgulayarak “Bazen kamuoyunun gözü önünde, bazen kamuoyu görmeden önemli başarılar kaydettik. Türkiye, son 9 aydır kayda değer bir IŞİD saldırısı yaşamadı. Bu, 2 yıllık sürecin sonunda geldi. Bu, IŞİD’in Türkiye’de saldırı düzenlemekten vazgeçmesinden kaynaklanmıyor. IŞİD şu anda Türkiye’ye saldırı gerçekleştiremiyor. 2 yıl önceki 10 Ekim trajik saldırısını hatırlıyoruz. IŞİD’in bu ölçüde bir saldırı gerçekleştirememesi, hükümetlerimizi bu konuda yakın yoğun işbirliğinden kaynaklanıyor. Birlikte sürdürdüğümüz çabalar sonucunda hem bu ülke, hem Avrupa hem de Amerika Birleşik Devletleri halkı daha güvende. ABD, Irak’taki gelişmeler ve PKK’dan gelecek tehditler konusunda da çok hassas” ifadelerini kullandı.    

Bass şunları kaydetti: “ABD hükümeti bağımsız bir Kürdistan’ı desteklemiyor. ABD, Kürt koridorunu desteklemiyor. Türkiye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün değiştirilmesini istemiyor. Bu üç yılda zorlu ekonomik koşullara karşın ve darbe girişimi de dahil olmak üzere toplumsal çalkantılara karşın işbirliğimizi ilerletme konusunda başarı kaydettik.”

HİÇBİR KANIT SUNULMADI

Bass, “Vize kararıyla ilgili bir yanlış anlaşılma varsa bunu düzelteyim; bu ABD hükümetinin bir kararıdır. ABD Dışişleri Sözcüsü de bunu dün belirtti. Her hükümet diplomatik misyonlarını belirleme hakkına sahiptir. Biz Türk hükümetinin elçileriyle ilgili kararına saygı duyuyoruz” diye konuştu. ABD Büyükelçilik ve Konsolosluk çalışanlarına ilişkin bir soru üzerine Bass, “Biz Türk vatandaşı yerel çalışanlarımızın Türk kanunlarına uymalarını bekliyoruz. Biz, hiçbir çalışanımızı yargı yetkililerinden gizlemiyoruz. Bizim hiçbir birimimizde saklanan birisi bulunmuyor” şeklinde konuştu.

Metin Topuz ve diğer çalışanlarla ilgili soru üzerine ise Bass, “Topuz ya da diğer çalışanlarla ilgili suçlamalarla ilgili ise yorum yapmam zor. Çünkü bu konuda Türk hükümeti bize hiçbir kanıt sunmadı. Topuz, Türk yargı yetkilileriyle yakın şekilde çalışmakla sorumluydu. Özellikle kaçakçılıkla, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele konusunda. Bu konudaki işbirliği sayesinde başarılar kaydedildi. Topuz’un görevi dışında bir görüşme yaptığı konusunda bir kanıt varsa bunları görmek isteriz” karşılığını verdi. (İHA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.