TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Balkan buluşması

Barış ve Dostluk Festivali başladı. Atatürk’ün direktifleriyle iki kez gerçekleştirilen, 70 yıl sonra 2007 yılında bu kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaya başlanan Balkanlılar Halk Dansları Festivali başladı

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2017 07:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Balkan buluşması

SULTAN GÜMÜŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde bu yıl 12.’si düzenlenen Balkanlılar Halk Dansları Festivali başladı. 11 Balkan ülkesinin katıldığı festivalin açılışında ülkelerini temsilen gelen halk oyunları ekipleri, Kordon’da yürüdü, halkı selamladı, yerel danslarıyla izleyenleri eğlendirdi.

1935 ve 1936 yıllarında Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle iki kez gerçekleştirilen, 70 yıl sonra 2007 yılından itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden hayata geçirilen Balkanlılar Halk Dansları Festivali 12’nci kez düzenlendi. 11 Balkan ülkesinin katıldığı festivalin açılışı için Cumhuriyet Meydanı’nda tören yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Bosna-Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak, Karadağ Petnica Belediye Başkanı Samir Agovic, Sırbistan’ın Novi Pazar kenti Belediye Başkan Yardımcısı Faruk Suljevic, Balkan derneklerinin temsilcileri festivalde yer aldı.

İzmirlilerin yoğun ilgi gösterdiği açılış töreninde, ülkelerin dans grupları gösteri yaptı. Festivalin açılış gösterisini Van Kavuncu Ali Çavuş Ortaokulu halk dansları ekibi yaptı.

TURİZM ELÇİLERİ

Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasından sonra konuşan Bosna -Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak, Atatürk’ün 1935 yılında başlattığı festivalin, 1936’da ikincisinin düzenlendiğini anlatıp, şunları söyledi: “Ancak Atatürk’ün rahatsızlığı ve 2’nci Dünya Savaşı nedeniyle Balkan Festivali daha sonra yapılamayarak adeta unutuldu. Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı bu festivale onun vasiyetine sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi ile ne kadar onur duysak azdır. Bugün buraya 11 ülkenin çok değerli evlatları ile yöneticileri, ülkemizden de doğunun kalesi Van şehrinden konuklarımız geldi. Konuklarımızın buradan döndüklerinde ülkemizin büyükelçileri olarak Türkiye’nin tanıtımına katkı koyacaklarına inanıyorum. Bütün dileğimiz savaşların olmadığı bir dünyada, barış, kardeşlik içinde kültür ve sanatla, folklor ile yaşamak.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da Atatürk’ün vasiyetini yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Aydoğan, “Bu yıl festivalimizin 12’ncisini düzenliyoruz. Ne mutlu bana ki bu 12 yılda hep ben vardım. Sizlerle kucaklaştım. Bundan sonraki yıllarda festivalimizin daha da güzel olacağını müjdeleyebilirim. Ben buraya gelen konuklarımıza İzmir’i anlatırken ‘Balkan şehri’ tanımlaması yapıyorum. Çünkü burada Balkan ülkelerinden gelen pek çok insan yaşıyor. Sizlere ‘hoşgeldiniz’ diyorum. Festivalin dünya barışına katkı koymasını diliyorum” dedi.

5 GÜN DEVAM

Törenden sonra açılışa katılanlar Kordon’dan Gündoğdu Meydanı’na kadar yürüdü, halkı selamladı. Gündoğdu Meydanı’nda da, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Türkiye ve Yunanistan’ın halk oyunları gösterilerini sundu. Türkiye’nin yanı sıra Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan’dan gelen konuk dansçılar, 11 Ekim’e kadar sürecek festivalde Menemen ve Çiğli Cumhuriyet Meydanı, Buca Kasaplar ile Bornova Çamdibi Atatürk Parkı’nda gösteriler yapacak.

RÜZGAR GİBİ GEÇTİ

Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Balkan Halk Dansları Festivali’nin açılış konserinde sahne alan dünyaca ünlü yıldız Inna, aynı saatteki milli maça rağmen Gündoğdu’yu doldurdu.Romanya’nın dünyaca ünlü pop yıldızı Inna, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 12. Balkanlılar Halk Dansları Festivali kapsamında İzmir’e geldi. Aynı saatte oynanan Türkiye-İzlanda A Milli Takım maçına rağmen Gündoğdu Meydanı’ndaki konserine onbinlerce kişinin eşlik ettiği MTV ödüllü sanatçı, birbirinden hareketli parçalardaki muhteşem performansı ve danslarıyla izleyenleri adeta büyüledi. Türk kızlarının çok güzel olduğunu söyleyen Inna, en büyük alkışı “Türkçe” söylediği “İzmir bu akşam çok güzelsin” cümlesiyle aldı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.