TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan’dan liman sözü

EGİAD’ın düzenlediği toplantıda konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, İzmir’e liman sözü verdi. Elvan, “İzmir’in gerçek anlamda bir liman, sanayi ve lojistik şehri olması için önemli projelerimizi sürdürüyoruz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2017 08:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bakan’dan liman sözü

KENAN YEŞİL-E. ÇAĞLA GENİŞ

Çeşitli açılış ve toplantılar için İzmir’e gelen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ege Genç İşadamları Derneği’nin (EGİAD) 75. Ege Toplantısı’na katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, Bakan Elvan’dan ‘İzmir’i cazibeli hale getirin’ isteğinde bulundu. EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk ise, ‘Varlık Fonu’na devredildiği için ilerlemeyen İzmir Limanı Rehabilitasyon Projesi çalışmalarına destek olun’ çağrısında bulundu. Her iki isteği de olumlu yanıt veren Bakan Elvan, “Geçen 15 yılda İzmir’e 40 milyar liralık yatırım yaptık. Yapımı süren projelerimizin yanı sıra bundan sonra da İzmir’i cazibeli hale getirmek için gereken ne varsa yapmaya hazırız. Liman projesi için de Ankara’ya döner dönmez TCDD Genel Müdürü ile görüşeceğim” diye konuştu.

“ORTAK AKIL İLE HAREKET EDİLMELİ”

İzmir’e gelecekte rekabetçi bir kent kimliği kazandıracak adımların mutlaka atılması gerektiğini vurgulayan EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, “Dünya gerçeklerini göz önüne alınarak sektörel stratejilere yönelmek gerekiyor. Bu sektörlerin kent ekonomisine ve ulusal ekonomiye katkı sağlaması için sadece yerli yatırımcıların değil, aynı zamanda yabancı yatırımcıların da cezbedilmesi şart. Sürdürülebilir bir kentsel gelişim için devlet, yerel yönetimler, meslek kuruluşları ve sivil toplumun birlikte, ortak akıl oluşturarak cazibeli bir ortamın yaratılması gerekmekte. Ulusal ve bölgesel kalkınma, İzmir’e yeni yatırımlar çekilmesi, girişimcilik, gençlerin iş hayatına ilişkin kapasitesinin geliştirilmesi bu cazibeyi daha da arttıracaktır” dedi.

“İSTANBUL ARAYI AÇIYOR”

EGİAD Danışma Kurulu Başkanı ve TÜSİAD’ın eski Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk ise yaptığı konuşmada, geçtiğimiz yıl hazırlanan Kentlerin Rekabetçiliği Raporu’nda İzmir’in yerine dikkat çekti. Ünlütürk, “İzmir’in rekabet gücünde İstanbul’a arasındaki orana bakıldığında rekabet gücünde İstanbul’un arayı açtığı görülüyor. İzmir, fiziki altyapısı endeksinde ise en kötü konumda” diye konuştu.

“İZMİR’İN LİMANLA OLAN BAĞI KAYBEDİLMEMELİ”

İzmir Limanı ve Körfez Rehabilitasyonu Projesi için ‘Ben kendimi bildim bileli bu proje konuşuluyor’ diyen Ünlütürk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Limanın iyileştirilmesi için 2011 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD Genel Müdürlüğü tarafından bir proje başlatıldı. Projenin 6.5 senede bitirilmesi planlanıyordu ama hala devam ediyor. Yeni nesil gemilerin limana yanaşması için yapılması gereken işler var. Özetle; İzmir bir liman kentidir ama bugünkü tabloya göre biz liman kenti olmaktan uzaklaşıyoruz. Bir an önce buna önlem alınması gerek. İzmir’in limanla olan bağı kesinlikle kaybedilmemeli. Liman Varlık Fonu’na devredildiği için çalışmalar yürümüyor. Bu konuda sizin desteğinize, katkınıza çok ihtiyacımız var.”

“İZMİR, TÜRKİYE DEMEKTİR”

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise, İzmir’in kendileri için bambaşka bir anlama sahip olduğunu vurguladı. Elvan, “Bazı şehirler vardır ki, varlıkları o şehrin ifade ettiği anlamdan daha büyüktür. İzmir sadece İzmir veya Ege demek değil; aksine pek çok özelliğiyle Türkiye demektir. Hükümet olarak biz de İzmir’in üzerine titriyoruz. Başbakanımız da İzmir yatırımlarının planlanmasından, uygulanmasına ve takibine kadar hep işin başında olmuştur. İzmir’in kalkınması, gelişmesi demek; Türkiye’nin gelişmesi ve kalkınmasıdır” ifadelerini kullandı.

15 YILDA 40 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Rekabetin olmadığı bir ortamda gelişme ve kalkınmanın olmayacağını kaydeden Bakan Elvan, İzmir’in cazibe merkezi yapılmasını isteyen EGİAD Başkanı Buğra İlter’e yanıt verdi. Kenti cazip hale getirmek için her zaman rekabetin arkasında durmak gerektiğini vurgulayan Bakan Elvan, “Burada dikkat etmemiz gereken husus ise bölgelerimizin, illerimizin mukayeseli üstünlüğüdür. İzmir’in üstünlükleri bilinirse, hangi alanlarda çalışılırsa bu kenti daha hızlı büyütebileceğimize karar verebiliriz. Kentlerin rekabetçiliği açısından İzmir’in fiziki altyapısına baktığımızda; bu kente son 14-15 yılda 40 milyar liralık kamu yatırımı yaptığımızı görüyoruz. Ama bu yeterli değil. İzmir’in gerçek anlamda bir liman, sanayi ve lojistik şehri olması için önemli projelerimizi sürdürüyoruz. İstanbul-İzmir Otoyolu, Çanakkale Köprüsü, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Treni, Çandarlı Limanı ve İzmir-Çandarlı Otoyolu projelerimiz devam ediyor. İşte bunların tümü bittiğinde İzmir tam anlamıyla bir cazibe merkezi olacak” diye konuştu.

LİMAN SÖZÜ

Şükrü Ünlütürk’ün İzmir Limanı ve körfez rehabilitasyonunun devam etmesine yönelik çağrısını da yanıtlayan Bakan Elvan, “Ulaştırma Bakanlığı yaptığım yıllarda İzmir Limanı konusunda bu kentte net bir bakış açısının oluşmadığını gördüm. İzmirli hemşehrilerimizin istediği neyse biz onu yaparız. Önemli olan İzmirli hemşehrilerimizin aynı hedefe odaklanmaları ve hem fikir olmaları. İzmir’de yaşam kalitesini, refahı nasıl arttırabiliriz, kenti güçlü bir konuma nasıl getirebiliriz diye hepimiz birlikte çalışmalıyız. Biz bunun için her şeyi yapmaya hazırız ve muktediriz. Bu itibarla; İzmir Limanı’na yönelik olarak TCDD Genel Müdürlü ile Ankara’ya dönüşümde bu konuyu görüşeceğim. Limandaki en son durumu bilmiyorum ama gerekli görüşmeyi yapacağım” dedi.

Konuşmaların ardından EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’a katılımları nedeniyle plaket verdi.

Bakan Elvan İZKA’yı ziyaret etti 

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, İzmir Kalkınma Ajansını (İZKA) ziyaret etti. Genel Sekreter Vekili Sena Gürsoy’dan çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Elvan daha sonra Agora Ören Yeri’ni gezdi

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, İzmir programı kapsamında Kalkınma Bakanlığına bağlı İzmir Kalkınma Ajansı’nı ziyaret etti. Ajans Faaliyetleri Brifingi ve İstişare Toplantısı’na katıldı. Toplantıda; İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz da hazır bulundu. Gazetecilerin görüntü almasının ardından Bakan Elvan, İZKA yönetimiyle basına kapalı toplantı yaptı.

İZMİR’İN TURİZM POTANSİYELİ

Kalkınma Elvan, Konak’taki Agora Ören Yeri’ni de gezdi. Bakan Elvan, Smyrna Agorası Kazı Heyeti Başkanı Yrd.Doç.Dr. Akın Ersoy’dan Smyrna Agorası’nın bazilika bölümünde yer alan duvar yazıları ve kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı. Tarihi Agora Ören Yeri’ni de ziyaret ederek bilgi aldığını aktaran Bekan Elvan, “İzmir’in merkezinde, göbeğinde bile inanılmaz bir turizm potansiyeli var. Valimize ve Uğur Yüce Beye bu alanlarla ilgili bakanlık olarak elimizden gelen desteği vereceğimizi söyledik. Üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. Turizme kazandırılması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. İzmir’in turizm konusunda önemli bir potansiyeli var. Sadece bu ören yeri değil diğer potansiyel turizm noktalarıyla birlikte İzmir önemli bir turizm ve lojistik merkezi olacak. Alt yapı yatırımlarının tamamlanmasıyla da iç turizm İzmir’de canlanacak” diye konuştu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.