TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Özlü’den Almanya örneği

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, DEÜ akademik yılı açılışında “Mesleki eğitim gören öğrenci sayısı Türkiye’de 1,7 milyonken Almanya’da 7,8 milyon. Nitelikli insan yetiştirmede sıkıntımız var” dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2017 07:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bakan Özlü’den Almanya örneği

E. ÇAĞLA GENİŞ

Dokuz Eylül Üniversitesi 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni, Sabancı Kültür Sarayı’nda gerçekleştirildi. Törene; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Erdal Çelik ve çok sayıda akademik personel katıldı. Törende konuşan Bakan Özlü, İzmir’in Türkiye’nin teknoloji üssü olmaya en uygun şehri olduğunun altını çizerek, Sanayi 4.0’ın 80 milyon vatandaşın kaderi üzerinde doğrudan etkili olacağını belirtti. Ülkemizdeki genç nüfusun bilim, yazılım ve teknolojide en büyük hazine olduğuna işaret eden Bakan Özlü, ülkemizdeki işsizlik sorunu konusunda Almanya üzerinden şu örneği verdi: “Mesleki eğitim gören öğrenci sayısı Türkiye’de 1,7 milyon. Almanya’da ise 7,8 milyon. Türkiye’de işsizlik yüzde 11, Almanya’da yüzde 6. İhtiyaç duyulan nitelikli insan yetiştirmede sıkıntımız var. Bu planlama ve programlamayı örtüştürürsek işsizlikte ciddi azalma olacağını düşünüyorum.”

ÜRETİMİN YÜZDE 10’U İZMİR’DEN

Törende konuşan Bakan Özlü, şehirlerin kaliteli üniversiteler ile anlamlı olduğunu belirtti. İzmir’in ekonomik büyüklüğü ile Türkiye ekonomisine en büyük katkı koyan şehirlerin başında geldiğini dile getiren Bakan Özlü, “İzmir, Doğu Avrupa ve Orta Asya’nın havacılık ve uzay sektöründe en rekabetçi şehri olma konumundadır. Yine bu bölgede kimya, plastik ve enerji sektörlerinde en rekabetçi üçüncü şehir konumundadır. Bugün İzmir’de 5 bine yakın ihracatçı vardır. İzmir’den 2016 yılında 8,4 milyar dolar ihracat yapılmıştır. Ege Bölgesi’ndeki ihracatın yüzde 60’ı İzmir kaynaklıdır. Toplam sanayi üretiminin yüzde 10’unu karşılamaktadır” diye konuştu.

EN UYGUN ŞEHİR İZMİR

Bu imkanların sadece yatırımcılara sunulan fırsatlar olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Bakan Özlü, “Üniversiteler için de ciddi bir uygulama fırsatı taşıyor. İzmir, Türkiye’nin teknoloji üssü olmaya en uygun şehridir. Bakanlık olarak İzmir’i teknoloji üssü olarak görmek istiyoruz. Bakanlık olarak hedefimiz ileri sanayi ülkesi bir Türkiye hedefidir. Hem bilim merkezi hem teknoloji üssü hem de ileri sanayi ürünleri üretme noktasında İzmir’in en kıymetli şehirlerden biri olduğunu ifade etmek istiyorum. Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir’in bu potansiyeli hem öğrencileri hem de hocaları için bir fırsata çevirebilir. Üniversiteler kampüslerin dışına çıkmalı hayatın ve bilim içinde olmalıdır. İyi bir akla sahip olmak yeterli değildir, önemli olan aklı iyi kullanmaktır. Sanayi 4.0 bu aklı iyi kullanmamız gerektiğini söylüyor. Dünya yepyeni bir yöne doğru hızla ilerliyor bunun odağında bilim ve teknoloji var. Türkiye olarak bu değişimin gerisinde kalamayız. Her anlamda önde olmak zorundayız. Sanayi 4.0, emin olunuz 80 milyon vatandaşımızın kaderi üzerinde doğrudan etkili olacak bir konudur” dedi.

MESLEKİ EĞİTİM VURGUSU

Ülkemizdeki genç nüfusun bilim, yazılım ve teknolojide en büyük hazine olduğuna işaret eden Bakan Özlü, işsizlik sorunu hakkında ise şunları söyledi: “Genç nüfusun iş bulması konusunda büyük gayret sarf etmeliyiz. Gençlerimiz de şunu bilsin; sınav yapıyoruz, eleman alacağız ama gerçekten iyi personel bulmak zor. Sıradan işlerde çok sayıda genç var ama nitelikli özelliği olan gençlerimizin sayısı konusunda sıkıntılarımız var. Ortaöğretimde ve yükseköğretimde daha iyi yetişmeleri için önemli çalışmalar yapıyoruz. Eğitim ile ilgili bakanlığımız bünyesinde bir birim oluşturduk. Hem orta öğretimde hem yükseköğretimde eğitime katkı sunacağız. 300 OSB’de 300 teknik kolej açacağız diye bir proje başlattık. Buralarda yabancı dil bilen pratik eğitimleri bilen teknisyenlerimiz olacak ve mezun olduklarında sanayinin kapışacağı adamlar olacak. Üreticinin aradığı profildeki teknisyen ile üniversitelerden yetişen çalışanlarımız arasında birbirini karşılamama sorunu var. Almanya ile Türkiye’nin nüfusu birbirine çok yakın. Mesleki eğitim gören öğrenci sayısı Türkiye’de 1,7 milyon. Almanya’da ise 7,8 milyon. Türkiye’de işsizlik yüzde 11, Almanya’da yüzde 6. İhtiyaç duyulan nitelikli insan yetiştirmede sıkıntımız var. Bu planlama ve programlamayı örtüştürürsek işsizlikte ciddi azalma olacağını düşünüyorum.”

TÜRKİYE’NİN SİLİKON VADİSİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Erdal Çelik, üniversite çatısı altında yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, “80 bin öğrencisi 7 bin personeli ve yerleşkeleri olan bir kurumdan bahsediyorum. Küçük bir şehir nüfusuna sahip ve siz onu yönetmekten sorumlusunuz. Amacınız hizmet üretmekse makamlar sizin için bir amaç değil araç olur. Amacım huzurlu bir çalışma ortamında üniversitemizi üst sıralara çıkarmak. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Dünya beşten büyüktür’ sözü sadece anlık bir durumu değil ülkemizin her alanda kendine güvenebileceğine vurgu yapmaktadır. Dünya ile entegrasyonu sağlanmış üniversite formatını oluşturacağız. Dokuz Eylül Üniversitesini Türkiye’nin silikon vadisi yapmak için çalışmalar başlattık. Nano teknoloji kullanarak silikon çit, elektronik aygıtlar alanındaki üretimde önemli gelişmeler sağlayacağız. Nükleer ve jeotermal enerji için de çalışmalarımızı balattık. Milli ve yerli santrallerin kurulması yolunda ciddi mesafeler kat edeceğiz. Üniversite-sanayi işbirliğini geliştireceğiz” şeklinde konuştu.

“YENİ ÜNİVERSİTELER TESELLİ ETMİYOR”

Rektör Çelik’in ardından kürsüye gelerek öğrenciler adına konuşma yapan Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. sınıf öğrencisi Şeyma Yücel ise, “İzmir’in tarihi ve kültürü ile iç içe geçmiş olan 9 Eylül Üniversitesi, ayrıcalıklarını öğrencilerine yaşatmaktadır. Ülkemizde büyük bir problem var, işsizlik. Mezun olduğundan her beş arkadaşımdan biri işsizdir. Bizlere yeni üniversiteler sağlanması bizi teselli etmiyor. En büyük teselli uzmanlaştığım alanda iş imkanı yaratılarak fırsatlar verilmesidir” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.