TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Arka mahallede hayata dönüş

Uyuşturucu satıcılarının hedefindeki gecekondu mahallelerinden Ballıkuyu’da yaşayan gençler, uyuşturucu batağında çırpınıp giden arkadaşlarına yardım ele uzatmak için dernek kurdu. Dernekte yıllarca madde bağımlısı olarak yaşamış kişiler de madde bağımlılarını yeniden hayata döndürmek için mücadele veriyor

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2018 08:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Arka mahallede hayata dönüş

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

İzmir’in Konak İlçesi’ndeki gecekondu mahallesi Ballıkuyu, uyuşturucu satıcılarının hedefindeki yerlerden biri. Neredeyse günün her saatinde ‘torbacı’ tabir edilen sokak satıcıları aracılığıyla uyuşturucu madde satışı yapılıyor. Kullanma yaşı 8-9’lara düşmüş durumda. Birçoğu arkadaş ortamında ikram edilen esrarı, “Bir kereden bir şey olmaz” diye deneyip uyuşturucu ile tanışıyor. Bir süre sonra da bağımlı olunca madde satın alabilmek için ailelerine saldırıp zorla para istemeye başlıyorlar. Devamında uyuşturucu kullanımı ve uyuşturucu kaynaklı ölümler geliyor. Onlar uyuşturucu batağında çırpınıp giderken aileleri ise onları kurtarmak için bir çıkış yolu arıyor.

ESKİ BAĞIMLILARDAN HAYAT REÇETESİ

“Bir gün komşumuz ağlayarak kapımızı çaldı. Oğlu uyuşturucu yüzünden annesine saldırmış. Zorla para istemiş. Kadın o kadar çaresiz kalmış ki bir şeyler yapmamız için gelip bana yalvardı. Biz de uyuşturucuya karşı verdiğimiz mücadeleyi bir dernek çatısı altında yürütmeye karar verdik” diyor Muhammet Akyol. O, uyuşturucu merkezi haline gelmiş bu mahallede uyuşturucudan uzak durmayı başarmış gençlerden biri. Onun gibi birçoğu var. Bütün bu olanlar onları daha kapsamlı bir mücadeleye sürükledi. Birlikte büyüdükleri fakat şimdi uyuşturucu batağına saplanan arkadaşlarına yardım ele uzatmak için bir dernek kurdular. Adı, Gençlik ve Kardeşlik Derneği. Mahallenin gençlerini kültürel ve sportif faaliyetlerle uyuşturucudan uzak tutmaya çalışıyorlar. Derneğin gönüllüleri arasında eski bağımlılar da var. Hayatlarının bir döneminde madde kullanmış olan bir grup eski bağımlı şimdilerde, uyuşturucudan kurtulmak isteyenlere destek veriyor.

ANNELER BİZE YALVARIYORDU

Mahalledeki gönüllü uyuşturucu savaşçılarına önderlik eden Muhammet Akyol, uyuşturucunun zararlarına bizzat tanık olmuş bir genç. Uyuşturucu bağımlısı akrabalarının yaşadıklarından ötürü çok zor dönemler yaşamışlar. “Onların halini gördükçe oturup ağlıyordum” diyor. Dernek kurulmadan birkaç ay önce uyuşturucu bağımlısı oğlu tarafından darp edilen yan komşusu kapısını çalmış ve Akyol’dan yardım istemiş. Akyol ve arkadaşları o andan sonra uyuşturucuya karşı verdikleri mücadeleyi bir dernek çatısı altında sürdürmeye karar vermiş: “Bizler uzun yıllar boyunca uyuşturucu merkezi haline gelmiş bir semtin içinde yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Bizler bir şekilde bu illetten uzak durmayı başardık ancak eşimizden, dostumuzdan hatta kardeşlerimizden bile uyuşturucuya kurbanlar verdik. İçinden söküp aldıklarımız gibi içine batışını hatta son nefesini veren gencecik fidanlar gördük… Onlar uyuşturucu batağında çırpınıp giderken geride hep gözü yaşlı analar ya da biçare babalar kaldı. Uyuşturucu bağımlısı birçok genç, daha sonra uyuşturucu tezgahlarında çalışmaya başlamıştı. Mahallemizin gençlerinden 6-7 tanesi bu illet yüzünden hapishaneye girdi. Onların anneleri de gelip bizden yardım istedi. Biz de uyuşturucuya karşı verdiğimiz mücadeleyi bir dernek çatısı altında yürütmeye karar verdik. İmece usulü kendi imkanlarımızla ayakta durmaya çalışıyoruz. Aileler, derneği şimdiden sahiplendi; hatta bazıları gelip bağış yapıyor.”

GENÇLİK MERKEZİ KURDULAR

Sokaklarda uyuşturucu içen ve kendilerine zarar veren kişileri yeniden hayata kazandırmak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini kaydeden Akyol, şunları söyledi: “Mardin Midyatlılar Derneği Başkanı olan babam Abdulkadir Akyol ile görüşerek çevremizde yaşanan bu elim hadiselerin bizleri derinden üzdüğünü bir dernek kurarak bununla mücadele etmek istediğimizi dile getirdik. Konuyu en az bizim kadar heyecan ile karşılayan babam Midyatlılar Derneği’ne ait ne varsa bizlere devrederek belki de bu mücadelenin başlamasının asıl kahramanı oldu. Uyuşturucu batağına düşürülmüş gençlerimizi aydınlatabilmek için çeşitli aktivitelerle onlara sosyal ve sportif alanlarda destekler sağlamak istiyoruz. Burada gençler diledikleri gibi vakit geçirebilsinler diye derneğimizi içinde kütüphane, spor salonu ve oyun salonu olan bir gençlik merkezi haline getireceğiz. Bir futbol kulübü kurarak küçük kardeşlerimizi spora teşvik etmek, derneğimizde tiyatro kursları vermek gibi hedeflerimiz var. Üyelerimiz birbirleri arasında bolca vakit geçirsin birbirlerini tanısın ve böylelikle kardeşlik duygusu derneğimizin her alanında hissedilsin istiyoruz.”

MERAKLA BAŞLIYOR ÖLÜMLE BİTİYOR

Sinan Doğan, 31 yaşında. Uyuşturucuya hem ailesinden hem de arkadaş çevresinden çok sayıda kurban vermiş. Yıllarca bireysel olarak bir şeyler yapmaya çalışmış; şimdi ise mahalledeki bazı gençleri dernek çatısı altında toplayarak uyuşturucuyu bırakmalarını sağlıyor. Doğan, “Biz mahallemizde uyuşturucu kullanmayan, insanlara saygılı bir gençliğin yetişmesini istiyoruz. Güzel işlerle uğraşsınlar. Bugüne kadar hep arkadaş kurbanı oldular. Biz iyi niyetli konuşarak uyuşturucunun zararlarını anlatıyoruz. Mahalle olarak onları bu illetten kaba kuvvetle değil, konuşarak ikna ederek kurtarmaya çalışıyoruz. Bırakmak isteyen herkes buraya gelebilir. Geçenlerde üç genç geldi yanımıza. Biz bunu bırakmak istiyoruz ama işimiz gücümüz yok boşta kalınca uyuşturucuya başlıyoruz dediler. Gerekli desteği sağladık ve mahalleden bir arkadaşımızın işyerinde onlara hemen iş bulduk. Mahallemizde artık uyuşturucu illetinden kimsenin ölmesini istemiyoruz. Çoluk çocuk her gün sokaklarda bayılıyor. Artık bu manzaraları görmek istemiyoruz” dedi.

YENİ BİR HAYATIMIZ VAR

Mahalle halkının gayretleri ile uyuşturucudan kurtulan gençlerin birçoğu iş sahibi oldu. Yaşadıklarını atlatan gençler de uyuşturucuya karşı mücadele başlattı. Onlardan biri olan ve 4 yıl boyunca uyuşturucu madde kullandığını belirten 19 yaşındaki F.C. şunları anlattı: “Bu mahallede ben de dahil birçok genç uyuşturucu kullanıyordu. Yanlış yolda olduğumuzu gördük. Arkadaşlarımızı kaybettik. Paramızı maddeye veriyorduk. Kendimizden geçip başkalarına zarar veriyorduk. Çalışamıyorduk. Yaşamıyorduk resmen. Şimdi bıraktık, kurtulduk. Yeni bir hayatımız var.” 21 yaşındaki M.A. da, iki yıl boyunca uyuşturucu kullandığını ve pişman olduğunu söyledi. Madde kullanımına arkadaş çevresinin neden olduğunu ifade eden M.A., “Uyuşturucu kullandığım için çok pişmanım. Abilerim sayesinde kurtuldum. Ben bu illetten kurtuldum. Bunu kimsenin içmesini tavsiye etmiyorum. Kurtulduğum için mutluyum. Şimdi kimsenin bu illeti içmemesi için çalışıyoruz” diye konuştu.

“ABİLERİM SAYESİNDE KURTULDUM”

28 yaşındaki B.K., uyuşturucunun kötü olduğunu bırakınca anladığını belirtip, işe girip çalışmaya başladığını ve hayatının düzene girdiğini söyledi. Uyuşturucu illetinden kurtulduktan sonra asıl hedefinin, uyuşturucu alışkanlığı içerisinde olup kurtulamayan insanların kurtulması için mücadele etmek olduğunu söyleyen ve geçmişte kendisinin de uyuşturucu nedeniyle büyük tahribatlar yaşadığını anlatan B.K., “10-11 yaşında başladım. Çevremiz o zamanlar öyleydi. Arada sıklıkla bırakıyordum. Şu an kullanmıyorum. Bırakalı 6 ay oldu. Artık ben de dernekte çalışmalara katılacağım. Biz de her genç gibi zamanında hata yaptık. Bu hata sonucunda bedenimizde, ruhumuzda, beynimizde ve her tarafta bayağı bir tahribat oluştu. Allah’a hamdolsun aklımızı kullanarak, başta Allah’ın yardımıyla gayret ederek kötü hayattan kurtulduk.”

VİCDANIMIZI SIZLATIYOR

Mahalle sakinlerinden 28 yaşındaki Ahmet Acar ise, “Hepsi birlikte büyüdüğümüz arkadaşlarımızın bu halde olmaları vicdanımızı sızlatıyor. Bu ortamın değişmesi lazım. Ortamın değişmesi için insanın değişmesi lazım. Bunun için elimizden geleni yapacağız. Yeni kurulmamıza rağmen birçok arkadaşımızı uyuşturucu illetinden kurtardık. Onları aramıza alarak gerek kendi iş yerlerimizde, gerekse farklı konumlarda iş imkanları sağlıyoruz. Bu gençlerimizi, kardeşlerimizi spor faaliyetlerine yönlendiriyoruz. Herkesin polisi kendi vicdanıdır anlayışıyla hareket ederek, hukuk çerçevesini aşmadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölgeye uyuşturucu sokmaya çalışan kişileri polis ekiplerine ihbar ediyoruz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.