TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

17 Martta tekrar ‘perde’ diyecekler

Yazarlığını ve yönetmenliğini Ressam Şaziment Duran’ın yaptığı ‘Esinti’ ve ‘Sultanlıktan Sefalete’ tiyatro oyunu 17 Mart 2018 Cumartesi günü tüm seyircilerini Fuar Gençlik Tiyatrosu’nda bekliyor. ‘Farklı Bir Ses Kadın Tiyatrosu’nun sunacağı etkinlikte aynı gece iki oyun üst üste sahnelenecek

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2018 06:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
17 Martta tekrar ‘perde’ diyecekler

SULTAN GÜMÜŞ

Yarı doğaçlama yarı metin halinde ilerleyecek olan ‘Esinti’ ve ‘Sultanlıktan Sefalete’ tiyatro oyunu Ressam Şaziment Duran tarafından yazıldı ve yönetilecek. 17 Mart 2018 Cumartesi günü üst üste sahnelenecek olan oyunları Konak Belediyesi Kent Konseyi tarafından oluşturulan ‘Farklı Bir Ses Kadın Tiyatrosu’ sunacak.

TAMAMI GÖNÜLLÜLERDEN OLUŞUYOR

‘Esinti’ ve ‘Sultanlıktan Sefalete’ adlı kadına şiddeti ve yaşanılan sorunları ele alan oyunların yazarı ve yönetmeni Şaziment Duran tamamı gönüllülerden oluşan tiyatro oyununa ve genel olarak tiyatro tanımına ilişkin şunları söyledi: “Hayatı acıklı ve gülünç, çirkin ve güzel yönleriyle ifade eden her olay dramın konusu olabilir. Tiyatroyu ölümsüz yapan, taş devrinden bugüne değerine değer katan tiyatroya insanoğlu neden bu kadar değer vermiştir, oyunu – taklidi neden bu kadar önemsemiştir? Bunun iki temel nedeni, insanın kendinden ötede olmaya yönelik içgüdüsel eğilimi, öteki de onun bilinmeyen şeylerine, kutsal ve gizemli olana karşı duyduğu korkuyla karışık özlemidir. Diğer yandan insanoğlunun dinlenmek, vakit geçirmek, düşünmek için bulduğu topluca oyunlar; güncel sorunları, olayları, çatışmaları evrensel özde buluşturmayı amaç edinmiş ve bugüne kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Zaman zaman umudumuzu kaybettiğimiz oluyor. Tabi ki tüm sanat dalları gibi tiyatroda seyirciden uzaklaşmak zorunda kalabiliyor. En zor çalışma şartlarına rağmen üretmeye devam eden sanat aşıkları olduğu sürece ‘perde’ demeye devam edeceğiz. Gelelim oyunumuzun ilkine. Para her daim insanı insani değerlerden uzaklaştırma gibi bir güce sahiptir. Bir fabrikatörün çirkin kızı ve kardeşi için dökülen sözlerin armonisini hep birlikte izleyip, düşünmeye devam edeceğiz. İkinci oyunumuz ise çok tanıdık olayları, komik düşündürücü acıları, kadınları, uyuşturucuya teslim olan gençleri, anneleri, koca kurşununa hedef olan akademisyenimizin ölümünü işleyecek. Beraber gülüp, beraber ağlayacağız.”

ŞEHİTLER UNUTULMADI

Ücretsiz olarak sahnelenecek olan iki oyun 2 Mart 2018 Cuma günü de ard arda gösterilmişti. Oyuna geri dönüşler ise oldukça değerliydi. Farklı Bir Ses Kadın Tiyatrosu oyuncuları profesyonel sanatçıları aratmayacak performanslarıyla adeta göz doldurmuştu. İzmirliler yoğun yağışa rağmen oyuna büyük ilgi gösterirken gecenin sonunda Afrin’deki Zeytin Dalı Operasyonu’nda şehit olan askerler unutulmayarak anıldı. İzmir Kent Konseyi çatısı altında altı yıldır faaliyet gösteren, başarılarıyla adından söz ettiren ve başkanlığını Tülay Demirören’in yaptığı Farklı Bir Ses Kadın Tiyatrosu, sadece kadınlardan oluşan oyuncu kadrosuyla Türkiye’deki iki kadın tiyatrosundan biri olma özelliği taşıyor. Ve şimdi bu kadınlar 17 Mart 2018 Cumartesi günü tekrar ‘perde’ diyecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.