TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

152 milyon liralık teşvik

İzmir’de hali hazırda 126 bin iş yeri olduğunu ve 100 bin iş yerinin istihdam teşviklerinden faydalandığını belirten SGK İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal, “Her ay 152 milyon TL istihdam teşviki veriyoruz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2017 07:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
152 milyon liralık teşvik

KENAN YEŞİL

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Sosyal Güvenlik İzmir İl Müdürlüğü ile Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü işbirliğiyle ‘SGK Teşvikleri ve İdari Para Cezaları’ konulu bir toplantı düzenlendi. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Endüstri İlişkileri Çalışma Grubu Başkanı Ateş İlyas Demirkalkan yönettiği toplantıya, SGK İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal ile Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü Aktif İşgücü Hizmetleri Sorumlusu Anıl Tamburacı katıldı. Toplantıda, her iki kurumun iş dünyasına sağladığı teşvikler ve idari para cezaları hakkında sanayicilere bilgiler verildi.

İDARİ PARA CEZALARI

Sosyal Güvenlik İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal, ‘SGK Teşvikleri ve İdari Para Cezaları’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. İşletmelerle bir araya gelerek bilgilendirmeler yaptıklarını ve önceliklerinin rehberlik yapmak olduğuna dikkat çeken Gülcemal, “Biz öncelikle şirketlere rehberlik yapıyoruz. Daha sonra ise rehberlik yaptığımız işyerlerine denetimler yapıyoruz. Bu denetimleri daha önceden haber vererek yapıyoruz. İdari para cezaları konusunda yüksek miktarda ceza tahakkuk ettiren bir kurumuz. Ancak biz bundan hoşlanmıyoruz. Vermiş olduğumuz idari para cezalarının tamamı asgari ücretin katları şeklinde tahakkuk ediyor. 2 bin 400 lira ödeyerek kayıtlı işçi çalıştırmak varken, kayıt dışı işçi çalıştırarak bunarın tespiti dahilinde 55 bin lira ödemek zorunda kalırsınız” diye konuştu

11 TANE İSTİHDAM TEŞVİKİ

2004 yılından beri 11 tane istihdam teşviki hayata geçirdiklerini dile getiren Gülcemal, “Kayıtlı çalışma halinde işçilik maliyetlini düşürecek istihdam teşviklerimiz var. İstihdam politikalarımıza beraber işçilik maliyetlerini azaltabiliyorsunuz. Kayıtlı çalışma konusundaki hassasiyetlerinizi bekliyoruz. Bütün çalışmalarımız bunun için. Hem kayıtlı çalışma hem de prim ödeme konusunda bize destek olacağınızı umuyorum. 11 tane istihdam teşviki programız var. Türkiye’de toplam işçilik maliyetlerinin prim yükü yüzde 34,5. İşsizlik maliyetlerini de katarsak bu rakam yüzde 37,5’i buluyor. İstihdam teşviklerinde ayrıntıya da bakmak gerekiyor. Bir kısım teşvikler sadece ücrete destek veriyor. Bir kısmı prime de destek veriyor. Muhasebecilerin bunları görebiliyor bunlara bu gözle bakıyor olması lazım” şeklinde konuştu.

HER AY 152 MİLYON TL TEŞVİK

İzmir’in hali hazırda 126 bin iş yeri var olduğunu söyleyen Gülcemal, “Bu iş yerlerinin 100 bini istihdam teşviklerinden faydalanıyor. Asgari ücret teşviklerinden faydalanabiliyor. İzmir’deki iş yerlerimize her ay 152 milyon TL istihdam teşviki veriyoruz. Prim borcu olmaması şartıyla işverenlerin tamamı istihdam desteği alıyor. Asgari ücretle çalışan bir işçi için her ay 88 lira asgari ücret teşviki alıyorsunuz. Kayıtlı işçi çalıştırması, prim borcu zamanında ödenmesi durumunda 5 puan indiriyoruz. 5 puanlık prim desteğini 11 puana yükseltmeniz mümkün. İstihdam teşvikinden 18-29 yaş arası erkekler, 18 yaşından büyük kadınlar, 6 ay işsiz olmak kaydıyla faydalanabiliyor. Verilen istihdam teşviklerinden kamu ihale firmaları faydalanamıyorlar. Ekonomi Bakanlığından teşvik belgesi almak önemli. Ekonomi Bakanlığının iş yeri ile ilgili bize bilgi vermesinden itibaren destek alabiliyorsunuz. İstihdam teşvikinden faydalanmak için işsizleri alın. Ortalama sigorta sayınızı da artırın” ifadelerini kullandı.

EN ÇOK FAYDA SAĞLAYAN PROGRAM

Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü Aktif İşgücü Hizmetleri Servis Sorumlusu Anıl Tamburacı ise işbaşı eğitim programları ve teşviklerle ilgili bir sunum yaptı. İşbaşı eğitim programının işveren ve katılımcılara en çok fayda sağlayan program olduğuna vurgu yapan Tamburacı, “Mevzuatta çok sık değişiklik yapıldığı eleştirileri geliyor. İşgücü piyasası çok aktif ve dinamik. Ani değişiklikler yapılması gerekiyor. Her değişiklikte bir öncekinde yaşanan soruları ortadan kaldırabiliyoruz. İş başı eğitimlerde aradığımız bazı şartlar var. En önemli kriter hem işverenin hem çalışanın İŞKUR’a mutlaka kayıtlı olması gerekiyor. İşverenlerden en az iki çalışan olacak ve programın sonunda en az yüzde 50 istihdam verecek. Bu iki şartı veriyorsa işveren iş başı eğitim programından faydalanabilir. İşçinin son 6 ayda işsiz olması ve işverenin yakın akrabası olmaması gerekiyor. İşveren toplam çalışan sayısının yüzde 30’u kadar faydalanabiliyor” dedi.

PROGRAM 3 AY SÜRÜYOR

Şu anda iş başı eğitim programlarının 3 ay sürdüğünü ifade eden Anıl Tamburacı, şöyle konuştu: “Ancak tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde Milli Eğitim Bakanlığın belirlemiş olduğu modül neyse o modülü uyguluyoruz. Günde en az 5, en çok 8 saat düzenlenmek zorunda. Eğitim süresi haftada 45 saati geçemiyor. İşveren, iş başı eğitim programı istediği şekilde planlayabilir. Hangi günler çalıştıracağını kendisi belirleyerek bize verebilir. İşbaşı eğitim programındakileri vardiya sistemiyle de çalıştırabilir. Bize yazıyla bu durumu bildirerek bunu gerçekleştirebilirsiniz. Programa başladığı tarihteki iş yerindeki sayısı ile program bitişinde iş sayısı sonrasındaki sayıyı bakıyoruz. 3 aylık süre arasındaki iniş çıkışlar önemli değil. Program bitiş tarihinde bu sayı düşük olduğunda bir ay süre veriyoruz. Azalan eleman sayısı kadar işe giriş olduğunun belgesini bize getirmelerini istiyoruz. 3 ay boyunca işveren ücret ödemiyor. Günlük 54 lira olan ödemeyi İŞKUR yapıyor. Sigorta primlerini de İŞKUR ödüyor. Öğrenciler bu işe katılıyor ama günlük ücretin yüzde 75’i alıyor. 4 bin 798 işveren bu programdan faydalandı. Bu sayının çok az olduğunu düşünüyoruz. Bu sayının daha da artmasını istiyoruz. İşbaşı programına harcanan para 100 milyon liraya ulaştı.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.